Чи збережуть історичні будівлі на території колишньої фабрики Бачевських у Львові

2858 0
Невдовзі на території заводу збудують новий житловий квартал із власним садочками та лікарнею.

На території колишньої фабрики Бачевських у Львові хочуть збудувати новий житловий квартал із громадськими приміщеннями, садочком та паркінгом. Завтра міськвиконком Львова має розглянути питання про видачу містобудівних умов та обмежень.

Можлива забудова колишньої фабрики Бачевського на вул. Богдана Хмельницького, 116 викликала обговорення серед львів’ян. Зокрема позаштатний радник голови ЛОДА та автор проєкту «Нетуристичний Львів» Віктор Гальчинський закликав дозволити видати містобудівні умови, лише якщо у них вкажуть обов’язкове збереження арки з левами.

«Щоб не сталося так, як з рибками на «Океані», потрібно прописати умову збереження фасаду, арки і левів у містобудівних умовах і обмеженнях на проєкт житлового кварталу (на решті території заводу будувати можна і треба) й забезпечити адміністративний та громадський контроль за дотриманням цієї умови», – каже Віктор Гальчинський.

Читайте також: Нетуристичний Львів: вілла засновника львівської сецесії та однорукий атлант на Підзамчі

Львів’янин Всеволод Поліщук також вказує на історичну цінність будівель колишньої фабрики.

«Це, судячи з даних, перше у світі виробництво горілки замкнутого циклу. Також це територія, на якій виріс львівський бренд, котрий упродовж тривалого часу був світовим лідером», – пише він на своїй сторінці у Фейсбуку.

Згідно з даними кадастрової карти, містобудівні умови та обмеження видаватимуть на земельну ділянку, що обмежена вулицею Новознесенською та Ратича. Ця земельна ділянка площею 2,05 га перебуває у комунальній власності та призначена для будівництва та обслуговування житла з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури. Нині там розташовані колишні цехи «Алмазінструменту», а сама ділянка значно віддалена від воріт.

Запланований ЖК «Брама»

Будівельна компанія «Ріел» викупила в ПАТ «Алмазінструмент» акції й тепер планує на території колишнього заводу збудувати три житлові квартали.

Сьогодні, 19 грудня, під час ефіру програми «Наші реформи» на Tvoemisto.tv  директор з питань розвитку будівельної корпорації «Ріел» Ігор Гуменчук зазначив, що історичні будівлі зносити не будуть.

«Законодавчо ми в детальному плані прописали охоронні зони, висоту, які будуть збережені. Більше того, ухвалою сесії міської ради ми чітко визначили під громадську функцію ділянку, де є історичні цінні будівлі, а під житло віддали іншу ділянку, де цінних будівель немає. Ми будемо вести всю забудову відповідно до містобудівних умов і обмежень, відповідно із зазначеною висотою, яка вже є в детальному плані», – каже він.

Читайте також: Біля парку Погулянка збудують багатоповерхівку з дитсадком. Візуалізація

Додамо, що завод «Алмазінструмент» розташований на території колишньої фабрики Бачевського, що виробляла алкогольну продукцію. Більшість будівель зводили на початку ХХ століття. У другій половині ХХ ст. у виробничих корпусах горілчаної фабрики розмістили машинобудівне підприємство, потім завод алмазного інструменту. Нині на території заводу орендують приміщення приватні підприємці. Згідно з детальним планом, в районі вулиць Новознесенської, Богдана Хмельницького, Волинської та Промислової з’являться три житлові квартали з ТРЦ, садочками та медзакладом. На сайті будівельної компанії вже анонсують продаж житла у першій черзі будівництва ЖК «Брама», що з’явиться між вулицями Новознесенською та Ротича.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!