Чи знизять мережі ціни на пальне. Думки експертів

2565 0
Експерти кажуть, що АЗС мають змогу знизити ціну й до 5 грн, але без участі президента.

Днями президент Володимир Зеленський закликав мережі АЗС знизити ціни на пальне, оскільки гривня стабільно зміцнюється на валютному ринку.

«Ми звертаємося до вас з пропозицією більш активно відреагувати на зміцнення курсу та зменшити відповідно ціну на бензин. Не надати знижки, а на табло», – сказав він під час зустрічі з представниками мереж АЗС.

Tvoemisto.tv розпитало експертів, чи справді зараз можуть знизитись ціни на пальне в Україні т на скільки.

Кандидат економічних наук Ігор Лисий зазначає, що за день після зустрічі президента із представниками паливного бізнесу, ціни на пальне знизились в середньому на 1 грн, залежно від типу пального.

«Як економіст, можу сказати, що вимога Володимира Зеленського є досить обґрунтованою, є всі передумови для того, щоб ціни на пальне знизилися. Все пальне, яке продається в Україні – завезене з-за кордону. Отже, вартість цього пального напряму залежить від вартості іноземної валюти. Оскільки валюта суттєво впала за цей час, то очевидно, що ціни на пальне теж мають знизитись. Водночас, є такий негласний закон економіки, що якщо є передумови для зростання цін, то ціни будуть зростати, але коли є передумови для зниження – вони не будуть падати, а зупиняться на тому рівні, на якому були до цього. Таку ж ситуацію ми спостерігали з нафтопродуктами», – каже він.

За словами експерта,оператори АЗС дають клієнтам персональні знижки до 5 гривень на літр пального.Це свідчить про те, що можливість для зниження ціни є і якщо будуть обґрунтовані вимоги влади щодо зниження ціни, то можна сподіватися, що ціна на нафтопродукти і навіть на бензин, впаде до 5 гривень.

«Особливість українського ринку нафтопродуктів в тому, що не зважаючи на те, що на ринку є кілька операторів, ціни на одну і ту саму марку пального фактично не відрізняються. Це свідчить про існування так званої "картельної змови": оператори погодили ціну між собою і ніби конкуренція є, а ціни однакові. Цим займається Антимонопольний комітет, який вже неодноразово штрафував операторів за таку змову. Але операторам простіше заплатити кілька сотень тисяч штрафу і продовжувати напівмонопольне становище», – додає Ігор Лисий.

Підвищивши ціну на кілька копійок за дуже короткий час АЗС можуть швидко повернути витрачені на штрафи гроші, каже експерт і резюмує, що одним із варіантів компромісу, на його думку, може бути донесення планів НБУ про курс валюти на найбличний час до операторів АЗС. Тоді, коли вони будуть знати, що валюта падатиме, то зараз суттєве зниження вартості їхніх продуктів не призведе до значних збитків.

«Я вбачаю в цьому також певний політичний момент, тому що президенту треба демонструвати його здобутки і в даному випадку – можливість знизити ціни на пальне», – каже Ігор Лисий.

Про «картельну змову» говорить й Володимир Омельченко, директор енергетичних програм «Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова» і зазначає, що це поганий симптом економіки, коли президент займається цінами на паливо й у такому випадку не працюють інші держустанови, які мають слідкувати за тим, щоб трейдери і власники АЗС не зловживали монопольним становищем.

«Є всі підстави для зниження цін. Важко сказати, на скільки може знизитися ціна. Якщо ціна буде визначена за "командою президента", то це лише тимчасове явище, незабаром ціна знову зросте. Президент не має втручатися у такі ситуації, має бути ринковий механізм, за яким вартість палива визначається попитом і пропозицією, балансом між ними і умовами конкуренції. Саме питання вартості палива для ринкової економіки не правильне. Це означає, що у нас економіка не ринкова, система не правильно побудована, бо постійно має втручатися у ці процеси уряд чи президент», – додає Володимир Омельченко.

Додамо, що Tvoemisto.tv звернулося про коментар у компанії WOG та «ОККО».

Наталія Лазарович


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!