Чи зростуть ще більше ціни на продукти харчування та послуги через місяць. Пояснення експерта

1649 0
Через здорожчання іноземних валют зростає ціна спершу на іноземні товари, а після – й на вітчизняні.
Фото: economic.karpat.in.ua

Фото: economic.karpat.in.ua

Через здорожчання іноземних валют спершу зростає ціна на іноземні товари, а після – й на вітчизняні. Наразі в Україні відбулася незначна девальвація гривні. Якщо вона не збільшуватиметься, то за місяць мало що зміниться. За відсутності будь-яких форс-мажорів ціни залишаться на рівні січня-грудня. Про це в інтерв’ю Tvoemisto.tv повідомив економіст Андрій Новак.

Поки ж в українців немає особливо великого надлишку грошей, оскільки триває опалювальний сезон і величезні суми громадяни витрачають на оплату комунальних послуг. Щодо того, чи можна очікувати, що, наприклад, у квітні ціни знизяться, експерт пояснює, що коли зменшується витратна частина, собівартість, тоді є принаймні можливість не піднімати ціни.

«Як правило, ринок має таку тенденцію, що якщо вже товари чи послуги купують за новими вищими цінами, то ні виробники, ні торговці не хочуть їх знижувати. Якщо споживач вже погодився на нові вищі ціни, то дуже рідко і по дуже небагатьох позиціях відбувається тенденція на зниження цін. Хороший результат буде, якщо принаймні не буде їх підвищення», – каже Андрій Новак.

Більше про те, чому в Україні зростають ціни на продукти, товари та послуги, чи залежать вони від курсу валют та повідомлень про ймовірну загрозу вторгнення Росії, а також чи можна очікувати їх зниження, в інтерв’ю Tvoemisto.tv з кандидатом економічних наук та автором книги «Як підняти українську економіку» Андрієм Новаком.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!