Чим корисне броколі

10671 0
Броколі - відмінне джерело вітамінів (A, C, E, B9, K, PP) і мінералів (калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору, міді, селену).
Фото: unian.ua

Фото: unian.ua

У броколі міститься в 2,5 рази більше вітаміну С, ніж в апельсинах. Білок броколі за поживністю і складом амінокислот порівнюють з білком яловичини, також в овочі в 2 рази більше білка, вітамінів А і С, кальцію, фосфору і заліза, ніж у білокачанної і цвітної капусти.

Читайте також: 9 напоїв, корисних для здоров’я

Вітамін С, у якого імідж головного борця з застудами, у броколі міститься в ударних кількостях – 149% від денної норми на 100 гр. Він не дуже допомагає, якщо почати приймати його, коли хвороба вже розігралася. Зате добрий для профілактики застуд. Особливо ефективно вітамін С запобігає застуді у тих, хто активно займається спортом: дослідження показали, що серед спортсменів, які його приймають, захворюваність знижується на 50%.

У броколі містяться органічні сполуки – глюкозинолати, з яких синтезується сульфорафан. Він відомий насамперед протираковою активністю, але цим його корисні властивості не обмежуються. Виявляється, ця речовина допомагає зміцнити імунітет, стимулюючи в організмі вироблення інтерферонів – білків, які захищають клітини від вторгнення вірусів.

Читайте також: Корисно і смачно: 3 рецепти страв з гранатом

Однак потрібно враховувати, що синтез сульфорафана відбувається за участю мірозинази – ферменту, який руйнується при термічній обробці. Тобто сульфорафан виробляється при вживанні в їжу сирої броколі.

Джерело: УНІАН

Опублікував Ігор Саджениця

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!