Чим можуть замінити піскосуміш у Львові і скільки це коштуватиме

2352 0
Рік прибирання вулиць і хідників з мінімальним використанням піскосуміші, але із застосуванням реагентів коштуватиме місту понад 300 млн гривень.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові розглянули альтернативні засоби прибирання у зимово-весняний період, якими планують замінити піскосуміш. Про це під час пленарного засідання ЛМР повідомила керівниця департаменту житлового господарства та інфраструктури Ірина Маруняк.

Згідно з напрацьованою дорожньою картою, впроваджувати заміну піскосуміші планують у три етапи: максимальне очищення дорожного покриття, мінімальне застосування реагентів та піскосуміші і прибирання їхніх наслідків навесні.

Читайте також: Як львів'яни рятували дерева від піскосуміші. Фоторепортаж

«50% техніки для прибирання у Львові є застарілою, які з терміном експлуатації 10-40 років працюють тут з 1971 року. Тож пропонуємо закупити, як мінімум, 7 піскорозкидувачів, 4 навантажувачі, 4 міні-навантажувачі. Загалом для придбання цієї техніки необхідно 36,2 млн гривень», – розповіла Ірина Маруняк. 

Крім цього, на зимово-весняний період місту необхідно закупити причіпне прибирально-підмітальне обладнання та вакуумно-підмітальні машини, об’ємом 6 м куб., 2 м куб. і 1 м куб., які коштуватимуть місту 113 млн гривень.

Загалом, за підрахунками департаменту житлового господарства та інфрастурктури, на реагенти на рік необхідно витратити 251,2 млн грн, на технічну сіль – 39,7 млн грн, а на піскосоляну суміш – майже 50 млн грн. Крім цього, для зберігання реагентів у кожному районі міста необхідно збудувати спеціальні приміщення з накриттям, що коштуватиме ще приблизно 12 млн гривень.

Читайте також: Чисто і без піску. Як у Вінниці вирішили проблему слизьких тротуарів

Для тротуарів пропонують використовувати щебеневий відсів, який можна збирати та використовувати повторно декілька разів. На рік на щебеневу суміш необхідно витратити приблизно ще 25 млн гривень.

Пілотний проект із застосуванням нових технологій із реагентами і щебеневим відсівом планують застосувати у Галицькому районі Львова вже 2019 року. Втім, такі зміни коштуватимуть місту майже вдвічі дорожче. Використання реагентів і щебеневого відсіву коштуватиме 303 млн грн а рік, натомість нині санітарне прибирання міста щороку обходиться у 151 млн грн.

Читайте також: Як у Львові прибирають зимову піскосуміш. Відео

Нагадаємо, у квітні у Львові зареєстрували петицію проти використання піскосуміші для посипання доріг взимку, яка у короткі терміни зібрала необіхдну кількість голосів. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий також доручив департаменту житлового господарства та інфраструктури розробити альтернативні варіанти прибирання міста у зимовий період. Тоді Ірина Маруняк заявила, що реагенти обійджуться місту в майже 400 млн гривень. За місяць, 17 травня, депутати на сесії міської ради підтримали петицію.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!