Чим прибиратимуть Львів взимку? Фото

2947 0
Щороку з першим снігом львівські комунальники виявляються «не готовими» до зими – бракує техніки, а та, що є – не завжди справна. Відтак не завжди і всюди встигають розчистити дороги та тротуари від снігу та льоду. Tvoemisto.tv вирішило дізнатись, якою технікою цього року прибиратимуть Львів взимку і чи вистачить її.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Загалом у Львові є 142 одиниці снігоприбиральної техніки. Це – 98 спеціалізованих машин: піскорозкидувальні, підмітальні машини та трактори, грейдери та 44 машини для навантаження й вивезення.

«Галицький район має 23 одиниці, Франківський – 23 (Галицький та Франківський райони Львова об’єднані в одному ШРП, але офіційно воно називається Галицьке, – ред.), Залізничний – 22, Шевченківський – 22, Личаківський – 29, Сихівський – 19. Ще 4 одиниці піскорозкидувачів щойно отримали. Ми врахували досвід минулорічної весни і в 2013-2014 роках докупили техніки загальною сумою на 18 мільйонів гривень за 24 одиниці нової техніки. За нормальних опадів цієї техніки буде цілком достатньо. За нормами комунальні служби повинні прибрати впродовж 2-х годин після закінчення опадів. Якщо ж опади йтимуть безперервно, от наші ШРП заключили договори із приватними дорожніми підприємствами, котрі надаватимуть нам важку техніку – бульдозери та грейдери –  тоді ми зможемо справитись із сильними снігопадами», – розповів начальник відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Володимир Самойленко.

Аби побачити цю техніку на власні очі Tvoemisto.tv відвідало шляхоремонтне підприємство Галицького району.

Майже вся техніка, яка є у ШРП, – універсальна. Взимку вона розчищає та прибирає сніг, а влітку – миє дороги, перевозить будматеріали та сміття. Загалом у ШРП Галицького району майже 40 одиниць снігоприбиральної та снігорозчищувальної техніки. Працівники стверджують, що за нормальних погодних умов її буде цілком достатньо. Якщо сніг падатиме сильно і безперервно, то міської техніки тоді і не потрібно буде: «Якщо буде так, як минулої весни, що кожної п’ятниці замітало Львів, то потрібна вже буде не наша техніка, а військова, що має гусениці замість коліс. Адже наші машини проїжджають там, де і звичайні. За сильних заметілей ми також не зможемо проїхати», – пояснив механік ШРП Галицького району Богдан Бойчишин.

Снігорозчищувальні трактори

Фото: tvoemisto.tv

На балансі у ШРП їх майже десяток. Цього року докупили ще три нових трактори. Більшими тракторами розчищають дороги та траси, меншими – тротуари, центральні вулиці, де велика техніка не проїде. «Взимку ми на них чіпляємо ковші та щітки ззаду, щоб відгортати сніг і розчищати дороги. Влітку все це знімаємо, чіпляємо причіп і перевозимо ними різні будматеріали, якесь сміття. Дозволити їм півроку стояти без діла – занадто дороге задоволення для ШРП», – розповів Богдан Бойчишин.

Піскорозкидальні машини

Фото: tvoemisto.tv

Для розсипання піску використовують звичайні вантажівки, на яких чіпляють спеціальні причепи для посипання. «Допоки немає вказівок, то ці контейнери стоять в стороні. Коли вже приходить вказівка, то ми переобладнуємо наші машини. Зараз ми їх використовуємо для перевезення, для миття вулиць. Ззаду вони мають цистерни, а спереду – шланги», – пояснює механік. Також є вантажівки, на які причепи просто ставляться зверху.

Крім того, є і спеціальні машини, які не можна переобладнати. Влітку вони просто чекають своєї черги. До прикладу, цього року для ШРП купили нову піскорозкидальну машину «Електрон». «Ось цей «електрончик». Він маленький, і на відміну від великих вантажівок, чудово підходить для розчищення вузьких центральних вуличок. Щоправда, перевірити його у дії ми поки що не мали змоги», – розповів механік ШРП Галицького району Ігор Квецко.

Снігонавантажувач

Фото: tvoemisto.tv

Ця машина у ШРП ще з 1976-го року. Місцеві працівники називають її «хіп-хап» через  передні лопатки, якими збирають сніг. Далі сніг йде по підйомнику і висипається на вантажівку, що їде ззаду. «Ось, бачите, ми спеціально зробили скати, щоб було зручно їхати за ним одразу заднім ходом», – пояснив Богдан Бойчишин. Снігонавантажувач збирає купки снігу, які залишають снігорозчищувальні машини.

Далі сніг з різних районів вивозять в поле або ж туди, де є насадження, наприклад, в ліс. У центрі  ж сніг скидають у люк, що біля пам'ятника Адамові Міцкевичу. Вантажівки звозять його туди, а маленькі тракторці безперервно скидають сніг у люк. Під ним одразу тече Полтва...

Автор Ірина Скіць


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!