Як у Львові виміряти забруднення повітря. Підлітки розробили спеціальні прилади

2520 1
Якщо кілька місяців тому у Львові була одна станція для моніторингу якості повітря, то тепер їх вже шість.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

В Івано-Франківську підлітки, які займались у гуртку з робототехніки, придумали, як стежити за якістю повітря і розробили мережу автоматизованих станцій для громадського моніторингу якості повітря. В Україні це перша подібна ініціатива, хоч аналогічні проєкти є у ЄС, Китаї та США. Усі дані, що надходять із них, доступні на онлайн-мапі. Один із розробників, Дмитро Обухов, розповів Tvoemisto.tv, як ці прилади працюють та що вимірюють.

Минулого тижня, каже Дмитро Обухов, по всій Україні і Східній Європі спостерігався підвищений рівень забруднення повітря мікропилом. Прилади від ініціативи EcoCity постійно реєстрували ці забруднення.

«Цьому сприяли аномальні погодні умови, через які все забруднення, що утворюється в містах, залишається в нижніх шарах атмосфери», – каже Дмитро Обухов.

Читайте також: За рівнем забрудненості повітря у Львові можна стежити онлайн. 5 способів

У Львові раніше встановили станцію вимірювання рівня забрудненості повітря на вул. Клепарівській, 21а. Згодом з'явились станції на вул. Генерала Чупринки, 138, Джорджа Вашингтона, 4а, Науковій, 7 і 7д та на Тролейбусній, 7. Ці станція розробили в EcoCity.

«Наші станції вимірюють кількість мікропилу, а також температуру, вологість, атмосферний тиск. Мікропил (мікродисперсний пил) – пил розміром 2,5 і 10 мікрометрів. Це є надзвичайно шкідливі, дуже малі частинки. Пил розміром 2,5 мікрометрів захисні бар’єри наших дихальних шляхів не затримують і він через альвеолу проникає в кров і розноситься по всьому організму. Цей пил може складатись із токсичних речовин. Зараз ВООЗ вважає мікропил одним із найбільш шкідливих забрудників повітря», – каже Дмитро Обухов.

Він зазначає, що придбати таку невелику станцію може кожен, а фахівці EcoCity допоможуть її налаштувати та підключать до онлайн-мапи. Вартість приладів, що вимірюють різні показники забруднення повітря, становить орієнтовно від тисячі до двох тисяч гривень.

За словами Дмитра Обухова, джерело забруднення на основі даних таких станцій встановити можна, але у Львові для цього поки мало інформації.

«Якщо у Львові буде більше станцій, ми зможемо визначати забрудника через аналіз зібраних даних, наприклад, за місяць. Коли ми маємо ці дані, то ще беремо з метеорологічного архіву показники швидкості та напрямку вітру в різних точках міста. Потім співставляємо напрямок вітру із показниками забрудненості на різних станціях. Таким чином можна побудувати карту забруднень, що буде показувати джерела забруднення. Ми, наприклад, робили такий аналіз в Бурштині, Івано-Франківську, Дніпрі, Запоріжжі», – розповідає Дмитро Обухов.

Читайте також: Які перехрестя Львова найбільш забруднені. Результати дослідження

Скільки у місті має бути станцій, щоб провести аналіз, залежить від розмірів міста, від того, де розташовані основні промзони і що це за промисловість. Також якість даних залежить від того, де встановлені такі станції.

Щоб визначити, завдяки яким процесам утворився пил, потрібно дізнатись співвідношення мікропилу РМ 2,5 до РМ 10.

«Упродовж минулого тижня таких досліджень ми не робили, але повернемось до них, коли завершиться сезон спалювання листя. Саме цей фактор найбільше впливає зараз на забруднення повітря, наприклад, у Івано-Франківську та частково у Львові. В інших містах до цього додається промисловість», – пояснює розробник.

Читайте також: За спалювання листя львів'ян штрафуватимуть від 340 гривень

В EcoCity також розробили прилади, що вимірюють рівень формальдегідів, аміаку і СО. Раніше у Львові зареєстрували петицію про встановлення станції моніторингу повітря на вул. Пластовій неподалік від очисних споруд. Дмитро Обухов каже, що в таких місцях краще встановлювати прилад, що вимірюватиме вміст формальдегідів та аміаку. Адже мікропилу тут, швидше за все, не буде, бо він утворюється під час спалювання, будівництва, від транспорту тощо.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям або Чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

Дані, отримані із станцій моніторингу EcoCity, можуть стати приводом для скарги в Держекоінспекцію чи, коли ідеться про спалювання листя, для виклику поліції. Такий випадок, коли мешканцям вдалось зупинити забруднення, вже був в Івано-Франківську. Втім, каже Дмитро Обухов, дані із цих приладів не можуть бути доказами в суді, наприклад, тому що наразі не сертифіковані.

«В Україні наразі немає норм і стандартів для мікропилу. Ми зараз працюємо над сертифікацією приладів щодо інших показників, щоб можна було в подальшому ці дані використовувати і в суді також. Але сертифікація дорога – від 300 тисяч гривень. У нас різні прилади, що вимірюють різні показники, і це може коштувати в рази більше. Також ми працюємо з іншими організаціями, щоб можна було сертифікати інших країн на сенсори, що ми використовуємо, визнавати в Україні», – говорить Дмитро Обухов.

Читайте також: Львів увійшов у п'ятірку міст України із забрудненим повітрям

Як уберегтися від шкідливого впливу забрудненого повітря

В EcoCity дають кілька порад на випадок, якщо показники забруднення повітря суттєво перевищені:

  • Намагайтесь менше часу проводити на вулиці,
  • Не рекомендується займатись спортом на вулиці,
  • Якщо хтось з ваших сусідів палить листя, викликайте поліцію і вимагайте складання протоколу,
  • Якщо ви маєте захворювання дихальної системи, при ознаках ускладнень проконсультуйтесь з лікарем.

До перевищення показників мікропилу найбільш чутливими є діти, люди похилого віку, люди із легеневими та серцево-судинними захворюваннями.

Олександра Бодняк


Читайте також:
8 Грудня, 2019 15:59
Анатолій На мою думку, заборонити облаштування велодоріжок в центральній частині міста. Чи відповідні організації прораховували збільшення шкідливих викидів в результаті зменшення в кілька разів пропускної здатності наших вулиць в центральній частині міста?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!