Чим вдарили по Дніпру окупанти та наскільки тривалими будуть відключення світла. Підсумки доби

1163 0
Нині 16 січня та 327 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Валентин Резніченко, Телеграм

Фото: Валентин Резніченко, Телеграм

Наслідки удару рф: Внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці Дніпра станом на вечір неділі загинуло 30 осіб, доля ще понад 30 лишається невідомою. За словами президента Володимира Зеленського, серед загиблих, «одна дитина, дівчинка, їй було 15 років». Також відомо, що двоє дітей залишилися без батьків.

Як заявив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук, Збройні Сили України не мають вогневих засобів, здатних збивати тип ракет, одна з яких поцілила 14 січня у багатоповерхівку у Дніпрі, зруйнувавши цілий підʼїзд. За його словами, пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. «Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 години 30 хвилин 14 січня, влучила в багатоповерхівку у Дніпро (по вул. Набережна Перемоги)», – пояснив він.

Під час масованого ракетного обстрілу України 14 січня росія використала лише половину ракет «Калібр», які підготувала в Чорному морі для удару. За словами начальниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, якщо перед атакою в Чорному морі перебував запас у кількості 36 ракет, то половину досі розташовані на ракетоносіях, які залишаються на бойовому чергуванні.

Читайте також: Що робити, якщо внаслідок вибуху стався обвал будівлі. Пояснення МВС. Якщо немає можливості покинути будівлю, правоохоронці радять триматися подалі від вікон та балкону. Натомість розміститися у куті, біля отвору дверей, між балками, каркасами або під столом. За можливості варто перекрити воду, газ та знеструмити приміщення.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), противник веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках та зазнає значних втрат у живій силі.

ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку Луганської області та Верхньокам’янське, Краснополівку, Спірне, Сіль, Бахмут, Кліщіївку, Новобахмутівку, Велику Новосілку, Пречистівку, Красногорівку, Побєду, Новомихайлівку, Водяне, Майорськ та Мар’їнку –Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 15 ударів по районах зосередження ворога та 2 – по його засобах протиповітряної оборони. Також уражено 1 пункт управління, склад боєприпасів та засіб радіоелектронної боротьби.


Ключові події:

1. Зеленський запровадив санкції проти ще 198 діячів російської культури. Хто увійшов до списку. Це і громадяни рф, і – України, які активно займалися пропагандою на користь країни-агресора. Серед них відомі пропагандисти, телеведучі, артисти, співаки та політологи.

Читайте також: В Україну приїде президентка Єврокомісії та понад 10 єврокомісарів. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, візит стане не лише важливим сигналом подальшої підтримки України у війні, але і продемонструє, що ЄС відкритий до переговорного процесу про вступ України.

2. В енергосистемі великий дефіцит, обмеження споживання світла діють по всій Україні, – Yasno. Українці повинні бути готовими до того, що відключення можуть бути тривалими. «Низка ТЕС не працює через серйозні пошкодження. Прогнозувати терміни відновлення поки що зарано. Як довго триватимуть ремонти – поки невідомо», – заявив гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

На цю ж тему: У ДТЕК розповіли, чи покращиться ситуація з електропостачанням навесні. «Я, чесно кажучи, не думаю, що ситуація принципово поліпшиться, тому що з одного боку буде зменшення споживання, тому що буде тепліше, але з іншого боку почнуться планові ремонтні роботи, які зараз не робляться. І це значить, що принципово обсяг генерації в Україні не збільшиться», – сказав виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Він додав, що відновлювати енергетичну інфраструктуру після кожного обстрілу стає все складніше. Від західних партнерів вже надходить енергетичне обладнання, яке встановлюється, але потрібен час;

3. Уряд встановив суму мінімальної зарплати медиків у 2023 році. Для лікарів, фармацевтів та фахівців з реабілітації сума становитиме не менше ніж 20 тис. грн. Медичні сестри/брати отримуватимуть від 13,5 тис. грн. Для лікарів «первинки» та медичних сестер, які працюють з ними, умовою для нарахування вищезгаданої зарплатні є мінімум 70% від оптимальної кількості укладених декларацій з пацієнтами;

Читайте також: Як отримати допомогу при народженні дитини. Пояснення. Кожна сімʼя має право не тільки на грошову допомогу, а й на одноразовий «пакунок малюка», у натуральній або грошовій формі;

4. На Львівщині за тиждень на грип захворіли понад 8000 осіб. Захворюваність зросла на 6,2%, адже минулого тижня було зафіксовано 7641 випадків (304,8 на 100 тис. населення). Однак, захворюваність на 25,2% нижче від епідемічного порогу.

5. Південь Львова. Про розвиток Боднарівки, де колись був кінотеатр у літаку. Мікрорайон вулиць Трускавецької – Івана Пулюя, що на межі Львова та Сокільників, сьогодні доволі добре обжитий. За останні кілька років там погодили будівництва сучасних житлових комплексів, паркінгу, міського архіву, офісів і навіть льодової арени. Екскурсовод Петро Радковець розповідає історію цих вулиць.

Читайте також: Де можна покататися на ковзанах у Львові. Локації та ціни. 

Tvoemisto.tv пропонує огляд ковзанок Львова для поціновувачів активного відпочинку «на льоду»;

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!