Чим здивували львівські вибори. Думка експерта

3784 0
Вчора у Львові відбулися вибори до місцевої та обласної ради, а також на посаду міського голови. В коментарі Tvoemisto.tv політолог Анатолій Романюк проаналізував попередні результати виборів, можливого переможця другого туру виборів мера та розповів, хто у Львівській міській раді буде формувати більшість.
фото: silske.org

фото: silske.org

Щодо самих виборів, то в Анатолія Романка вони не викликали особливого здивування, окрім двох результатів – проходження «Свободи» до Львівської міської ради (ЛМР) та Львівської обласної ради (ЛОР) з достатньо високими показниками, та проходження до ЛМР Української Галицької Партії (УГП). Особливість цього результату політолог вбачає в тому, що партії мало проводили соціологічні дослідження, а останнє з серйозних опитувань відбулося за два тижні до виборів.

«В умовах короткої виборчої кампанії є велика волотивність настроїв виборців, і тут потрібні заміри через короткі проміжки часу. Не можна міряти раз в місяць, тому не було помічено що хтось зросте, а хтось впаде», – зазначає Анатолій Романюк.

Читайте також: Які порушення найчастіше фіксували на вчорашніх виборах

Причиною того, що у Львові може відбутися другий тут виборів на місце міського голови, і Руслан Кошулинський зі «Свободи» отримав доволі високий показник (відтак вийшовши до другого туру), експерт визначає три ключові моменти. Перший з них полягає в тому, що у Львові багато хто голосував проти Андрія Садового, тому і обрав Руслана Кошулинського. Такий крок політолог пояснює тим, що чинний мер доволі довго був на цій посаді, і на його місце, за думкою виборців, має прийти хтось новий. Другим моментом є те, що серед усіх представників «Свободи» в Руслана Кошулинського були одні з найвищих показників, і йому «більше довіряли, аніж не довіряли». Третій момент Анатолій Романюк означив тим, що в українській ситуації (після Революції гідності та війни на Сході), люди мали очікування на серйозні зміни, які не відбуваються. Відтак піднімається рівень радикальних настроїв, які потребують інституціалізації.

«Свобода» на сьогоднішній день виступає тією політичною силою, яка вважається виборцями як можливий агент цих радикальних настроїв. Вона проводила кампанію як захисник Батьківщини, надійний щит. В умовах, коли людина має проблеми соціально-економічного характеру, і чується безпорадно в умовах високих тарифів, то цей захист певною мірою спрацював і він дав свій результат», – зазначив експерт.

Читайте також: Хто вийшов у другий тур. 5 фактів про Руслана Кошулинського

Щодо інших партій, які також включили у свою передбвиборчу кампанію елемент радикалізму, то, за словами Анатолія Романюка, «Радикальна партія Олега Ляшка» втратила рівень підтримки у громадян. «Правий сектор», який мав у місті значну підтримку, участі у виборах вирішив не брати. А «Укроп» серед виборців не сприймався як радикальний. Відтак ці голоси і отримала «Свобода».

Щодо другого туру, то Анатолій Романюк не відкидає можливості, що електорат кандидатів, які не пройшли, можуть змобілізуватися навколо Руслана Кошулинського проти чинного міського голови. Однак, за словами експерта, за такої явки, яка була продемонстрована на цих виборах, Андрій Садовий має всі шанси вчергове стати мером Львова.

Окрім переобрання на мера міста, Андрій Садовий може отримати і підтримку від депутатів Львівської міської ради. Як пояснює Анатолій Романюк, за логікою формування коаліцій в представницьких органах, завжди таке право має група фракцій, яка отримала найбільше голосів. За попередніми даними екзит-полів, таку більшість отримала «Самопоміч» Андрія Садового.

Читайте також: Як медіа вплинули на результати львівських виборів. Думка експерта

Щодо того, з ким «Самопоміч» може утворити більшість у ЛМР, експерт зазначив, що допоки немає остаточних результатів, точно спрогнозувати буде важко. Зараз партії, які пройшли до місцевої ради, отримали час для проведення переговорів щодо утворення більшості. Серед тих, з ким «Самопоміч» може її утворити, політолог називає «Блок Петра Порошенка» («БПП») та Українську Галицьку Партію. Щодо першої, то Анатолій Романюк відзначає, що «БПП» з «Самопоміччю» формує коаліцію у Верховній раді, а УГП займає доволі близьку позицію до партії мера.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!