Чим зігрітись узимку: Топ-6 напоїв за перевіреними рецептами

5286 0
Узимку особливо хочеться затишку і тепла. А також – щоб віруси оминали, а бадьорість не залишала. Tvoemisto.tv підібрало для вас рецепти зігріваючих безалкогольних напоїв на будь-який смак. Вони додадуть наснаги, зміцнять здоров'я і створять чудову атмосферу для посиденьок з друзями або роздумів наодинці.
фото: kolizhanka.com.ua, tochka.net, alcoinfo.com.ua

фото: kolizhanka.com.ua, tochka.net, alcoinfo.com.ua

Вар із сушених фруктів (узвар)

Одним з традиційних зимових напоїв для українців є узвар. Пропонуємо приготувати його так, як це колись робила відома галицька господиня Дарія Цвєк.

Складники: 500 г сушених фруктів (яблука, груші, сливи, персики, абрикоси), цукор за смаком, цитринова шкірка, гвоздика.

Фото: smacno.ua

Як приготувати: фрукти переберіть, кілька разів добре помийте теплою водою, залийте окропом (2 л) і залишіть на ніч, щоб набухли. Тоді залийте перевареною водою і варіть, доки фрукти не стануть м’якими, додавши до смаку цукор, шкірку з цитрини або помаранчі, одну гвоздичку. Вар злийте у скляний глечик і досолодіть до смаку, а фрукти викладіть у салатницю і полийте розтопленим медом.

Кава з какао і сметаною

Узимку зазвичай найважче доводиться зранку. Щоб похмурі ранки були смачними і бадьорими, спробуйте ще рецепт кави від Дарії Цвєк.

Складники: половина горнятка звареної кави, половина горнятка какао, звареного на молоці, ложка сметани, цукор за смаком.

Фото: gurman.co.ua

Як приготувати: до половини горнятка кави додати гаряче какао, сметану збити з цукром і викласти зверху. Замість сметани можна викласти збитий з цукром в круту піну яєчний білок.

Какао Дарія Цвєк варила так: розмішати і залити половиною склянки води 30 г какао і 40 г цукру, підігріти, до суміші залити літр молока і варити ще кілька хвилин. До какао можна додати 2-3 жовтки, розтерті з 2-3 столовими ложками цукру.

Шипшиновий напій

Цей ягідний чай зміцнить імунітет, віджене віруси і підніме настрій.

Складники: 250 г шипшини, 3 склянки води, 4 ложки меду.

Як приготувати: Плоди шипшини перебрати, помити, залити кип’яченою водою і поставити на повільний вогонь (не кип’ятити), поки не напаряться. Тоді напій перецідити, додати за смаком мед і ще гарячий чай налити до склянок.

Фото: panistefa.com

Інший варіант приготування: залити ягоди з розрахунку 2 ложки на горнятко дуже гарячою водою (але не окропом) в термосі і лишити на ніч, щоб насолодитись напоєм та поповнити запас вітамінів в організмі зранку.

Яблучно-обліпиховий безалкогольний глінтвейн

Напій має яскравий і насичений смак гарячого яблучного вина, хоча не містить ані краплинки алкоголю. Втім, на ваш смак, у нього можна додати трохи рому, коньяку або білого вина.

Складники: 2 ст. л. обліпихи, 2 ст. л. цукру, 1 яблуко, 1 ст. л. меду, 3-4 зірочки бодьяну, 1 літр води.

Фото: olvenkylinar.blogspot.com

Як приготувати: обліпиху розтерти з цукром ложкою чи ступкою, можна збити блендером. Яблуко та лимон помити, нарізати кружальцями. Перекласти фрукти в сотейник, додати цукор, мед та обліпиху.  Залити водою, перемішати, поставити на вогонь. Довести до кипіння. Забрати чай з вогню, накрити кришкою, дати настоятися 10 хв.

А далі – насолоджуватись зимовим вечором і планувати свята.

Журавлиновий напій

Журавлина – ще одна з традиційних зимових ягід. З неї виходить чудовий зігріваючий чай.

Складники: 350 г журавлини (0,5 л), 2 л води, 7 ст. л. цукру, 1 зірочка бодьяну, 2 палички кориці, 3 гвоздики.

Фото: olvenkylinar.blogspot.com

Як приготувати: в каструлю налити воду, додати прянощі та цукор, розмішати. Закип'ятити цю суміш. Журавлину помити та подрібнити в блендері. Ягідне пюре перекласти в киплячий сироп, розмішати, потримати на вогні кілька хвилин. Відставити напій з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 10-20 хвилин. Процідити. Готовий напій розлити по горнятках і насолоджуватися смачним вітамінним чаєм.

Масала-чай

І трошки екзотики для любителів індійських прянощів та незвичних смаків. Масала – так по-індійськи називають спеціальну суміш спецій. Відтак, масала-чай – це чай зі спеціями.

Складники: 750 мл води, 250 мл молока, 2 ст. л. чорного чаю, цукор, кардамон, гвоздика, чорний перець горошком, імбир, запашний перець, мускатний горіх, насіння фенхелю, насіння пажитника, аніс – за смаком, 1 паличка кориці. Важливо те, що ви можете взяти будь-які спеції за смаком, але кардамон – головний інгредієнт, його потрібно розтовкти.

Фото: teapravda.com

Як приготувати: Гріємо воду зі спеціями на вогні. Коли вода закипить, додаємо молоко, чай (заварку) і цукор. Зменшуємо вогонь і тримаємо на слабкому вогні ще 3-4 хвилини. Даємо настоятися після виключення вогню. Проціджуємо через ситечко і розливаємо у горнятка. Гріємось.

За матеріалами: olvenkylinar.blogspot.com, panistefa.com, smachno.ua, ВСЛ, книги Дарії Цвєк "Солодке печиво". 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!