Чиновники складатимуть іспит з української, а депутати і силовики – ні

1182 0
Іспит складатимуть міністри, керівники обласних державних, районних адміністрацій, очільники держпідприємств.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Відповідно до мовного закону, державні службовці та особи, які набувають громадянства мають  складати іспит з української, про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь інформує «Укрінформ».

Читайте також: Українська стала мені рідною. Історії тих, хто вчив мову у дорослому віці

За словами мовного омбудсмена, насамперед іспит на знання державної мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу. Йдеться про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, очільників держпідприємств.

«Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії — це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави», – сказав мовний омбудсмен.

За його словами, не складатимуть іспит у 2021 році депутати.

«Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть, принаймні у 2021 році, можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури», – додає Тарас Кремінь.

Читайте також: Український блогер зібрав 100 тисяч підписників у ТікТок, розповідаючи про українську мову

Додамо, 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Документ Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року. Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови може в разі систематичних порушень мовного законодавства з 16 січня застосовувати штрафи. 

Нагадаємо, 16 січня 2021 року набуде чинності 30 ст. мовного закону, яка зобов'язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами державною мовою. Як йдеться на Урядовому порталі, низка положень мовного закону вже набула чинності: з 16 січня 2020-го мова реклами, зокрема політичної, мала бути лише українська. З 16 липня – назви аеропортів, станцій, зупинок, технічна та проектна документація, мова діловодства, документообігу, листування і звітності юридичних осіб. З 1 вересня всі школи мали перейти на українську. 

Tvoemisto.tv зібрало низку джерел, де можна вдосконалити свою українську мову, навчитися писати без помилок і кальок, а розмовляти – без русизмів та суржика.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!