Даївці не мають права стягувати штрафи на місці

2384 0
Конституційний Суд заборонив ДАІ збирати штрафи з водіїв одразу на місці порушення. Правоохоронці мають складати протокол, а не стягувати штраф.
фото: glyadyk.com.ua, vsim.ua, vkurse.ua

фото: glyadyk.com.ua, vsim.ua, vkurse.ua

Хоч в Кодексі про адміністративні правопорушення зазначено, що справи за такими порушеннями потрібно розглядати за місцем вчинення, Конституційний Суд вирішив, що ці слова не варто сприймати буквально. Відтак, якщо працівник ДАІ у вас на місці вимагає сплатити штраф – не поспішайте погоджуватися.

У Конституційному Суді пояснили, що українські суди по-різному підходять до оскарження постанов про адміністративні порушення водіїв, зокрема це стосується суперечок щодо перевищення швидкості та проїзду на червоне світло.

«Так, в одних випадках суди вважають, що дії суб’єкта владних повноважень по розгляду справи на місці вчинення правопорушення (винесення постанови відразу після складання протоколу) не суперечать вимогам частини першої статті 276 Кодексу), а в інших випадках – суперечать, оскільки словосполучення «за місцем вчинення правопорушення» і «на місці вчинення правопорушення» мають різний зміст, зокрема правовий», – пояснюють в КСУ.

Читайте також: 7 змін для водіїв після реформи МВС. Інфографіка

Тому судді Конституційного Суду вирішили, що норму потрібно розуміти ширше: «Положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що справа про адміністративне правопорушення розглядається «за місцем його вчинення», в аспекті порушеного в конституційному поданні питання треба розуміти так, що використане в ньому словосполучення «за місцем його вчинення» визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне правопорушення». Відтак виходить, що тепер працівники ДАІ не мають права вимагати одразу сплатити штраф.

Нагадаємо, що 21 травня парламент проголосував за зміни системи накладення адмінштрафів на водіїв. По-перше, зафіксовані в автоматичному режимі штрафи накладатимуть на власників автомобілів. По-друге, запроваджується система штрафних балів – щороку кожному водію нараховуватимуть 150 бонусних балів. При фіксації порушення певна частина балів зніматиметься, а реальний штраф накладатиметься на порушника лише після вичерпання усіх бонусів.

Цікаво, що в самому ДАІ того ж дня відреагували на рішення КСУ. Там переконані, що вирок Конституційного Суду зовсім не заперечує інспекторам вимагати сплати штрафу одразу на місці порушення. «Вказане судове рішення не містить жодних обмежень чи заборон щодо складання протоколів про адміністративне правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху і не визнає незаконними дії працівників ДАІ при винесенні постанов у справах про адміністративні правопорушення за місцем вчинення», – повідомили у прес-службі Державтоінспекції.

Джерело: Українська правда, ТСН, Львівська пошта


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!