«Дали тільки патрони, автомат, гранати». Савельєв про забезпечення бійців тероборони на передовій

5388 0
Коли всі йшли воювати, ніхто не знав, якою буде зарплата. Коли ж бачиш хлопців у моргах, навряд чи ті гроші врятують їхніх рідних.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Більшість речей бійці тероборони з Львівщини, які зараз воюють на передовій купували самостійно. Журналіст та військовослужбовець 103-ї бригади Микола Савельєв, як недавно повернувся з фронту, каже, що окрім автомата та боєкомплекту, все знаходив сам. Про це він розповів під час програми «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.

Читайте також: «Уявіть, що війна буде тривати десять років». Микола Савельєв про передову і тероборону

З його слів, коли хлопці йшли воювати, ніхто не знав, якою буде зарплата. Так, імовірно, трохи більше 60 тисяч гривень, які нараховують тероборонівцям – це великі гроші, проте коли воїни лежать у моргах, розірвані, їхнім рідним навряд чи ці гроші зарадять.

«Соціальне забезпечення: все, що я маю, окрім автомата і боєкомплекту, дістав сам. Форма, «броник», шолом – усе моє. Дали тільки патрони, автомат, гранати. Декому з хлопців дали дуже гарні бронежилети, які передали американці чи англійці, протиосколкові. Термін дії – один рік. Але вони тримають осколки, а кулі не тримають. Дали шоломи, я б не сказав, що найкращі, але шоломи є шоломи. Соціальне забезпечення, я вже казав, це консерви, хліб, ковбаса і вода «Два океани» – не найкраща на смак. Наша «Моршинська» набагато краща», – каже Микола Савельєв.

Також важливо, щоб на передовій були штатні психологи, які б могли спостерігати, що у кого, де  та як. Військовий зауважує, що всі люди там – зі зброєю, а когось може «заклинити» на позиціях. Потрібно відходити від «радянських» методів, коли офіцери кричать на солдат.

«Так, є багато розумних офіцерів, цього не забереш, завдяки яким ми, може, й живі. А є багато людей просто випадкових, які намагаються рвонути по кар’єрній драбині, заробити зірочку на погони. Так було завжди. Якісь ідеї, ноу-хау не вітаються. Не треба твоїх ініціатив. Роби, що тобі сказали. Правильно тобі сказали, неправильно, ти робиш це декілька місяців і кажеш: «А сенс у цьому? Давайте кудись рухатися, давайте щось змінювати. Не просто переводити з одних позицій на другі»», – зауважує військовослужбовець.

Читайте також: Кожен має готуватись воювати. 10 навичок, які вам допоможуть на війні

Додає, що на фронті люди тупіють, адже мало хто читає книжки. Здебільшого «сидять» у мобільних телефонах. Крім того, краще це робити не вночі, щоб ворожий безпілотник не помітив.

У програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv головний редактор газети «Ратуша» і військовослужбовець 103-ої бригади територіальної оборони Микола Савельєв розповів, чи стала тероборона повноцінною частиною ЗСУ, які проблеми досі не вирішені і що потрібно змінити на користь наших захисників.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!