Дерева не винні: 10 місць у Львові, де листя затуляє знак чи світлофор. Фото

6452 5
Неможливість завчасно побачити дорожню розмітку може призвести як до дрібних непорозумінь, так і до серйозних аварій. Львівські водії та пішоходи нарікають, що у місті є чимало ділянок, де важко розгледіти знак або світлофор. Найчастіше – через листя. Хто має своєчасно «підстригати» дерева у Львові? Куди скаржитися мешканцям, які натрапляють на проблемні локації? – дізнавались журналісти Tvoemisto.tv. Разом із представником Соціальної ініціативи «Хтось не зробить!» Олегом Котисом ми дослідили частину львівських доріг та знайшли місця, де листя заважає львів’янам побачити знаки і світлофори.
фото: Анатолій Тягур

фото: Анатолій Тягур

Відповідно до державних стандартів України (ДСТУ 3587-97 «Безпека руху»), відстань видимості дорожнього знака має бути не менше, аніж 100 метрів за ходом руху. У цьому ж документі йдеться й про те, що поверхня знаків повинна бути чистою, без будь-яких пошкоджень, які могли б ускладнити їх сприйняття; а листя дерев – знаходитися за півметра від дорожнього покриття і не загороджувати знаки чи світлофори.

Читайте також: Я – на головній! Чому Львів у п'ятірці міст за кількістю аварій в Україні

Відповідальними за дотримання цих вимог є організації, які є власниками вулично-шляхової мережі. У Львові – це здебільшого районні адміністрації, зокрема – відділи комунального господарства. Про це Tvoemisto.tv розповів Роман Вахула, т.в.о. начальника сектору безпеки дорожнього руху УПП у Львові Департаменту патрульної поліції.

За його словами, у місті є багато локацій, де дорожні знаки або світлофори «не проглядаються» через вчасно не зрізане листя дерев. «Коли ми розпочали свою роботу, то отримали розпорядження від Департаменту патрульної поліції спільно з власниками вулично-шляхової мережі провести обстеження, – зазначив Роман Вахула. – Наші інспектори обійшли частину доріг Львова та виявили чимало місць, де діяти й щось змінювати потрібно вже негайно». 

Після кожного спеціального огляду інспектори складають акти обстеження, де вказують помічені недоліки. Пізніше ці документи направляють до районних адміністрацій. Роман Вахула надав Tvoemisto.tv фотокопію одного з таких актів, який створили під час обстеження доріг Шевченківського району.

«Після весняно-комісійного обстеження ми склали адміністративні протоколи на начальників відділів комунальних господарст за виявлені недоліки, по ч. 1 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків, – прим.) Думали, що таким методом простимулюємо представників балансоутримувачів до ліквідації недоліків. Натомість отримали зворотній ефект – п'ять позовних заяв до суду. А недоліки так і не усунули», – додав Роман Вахула.

Tvoemisto.tv побувало у Шевченківському районі Львова та виявило, що від часу обстеження тут нічого не змінилося. Окрім того, ми натрапили на ще кілька «прихованих» знаків.

Знак 5.5 «Дорога з одностороннім рухом»,
вулиця Тичини (на розі з вул. Мазепи):

 

Знак 5.35.1 «Пішохідний перехід»,
вулиця Орлика, 2:

 

Знак 2.3 «Головна дорога»,
вулиця Мазепи:

 

Знак 1.33 «Діти»,
вулиця Орлика (біля ринку):

 

Знак 2.3 «Головна дорога»,
вулиця Опришківська (на розі з вул. Хмельницького):

«Щороку ми фарбуємо знаки, вирівнюємо, де треба – замінюємо. У весняний та осінній періоди проводимо обрізку дерев навколо знаків, щоб відкрити видимість. Можемо і влітку, якщо є потреба, – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Володимир Шульга, начальник відділу комунального господарства Шевченківської районної адміністрації. – Також тісно співпрацюємо з патрульними і разом робимо планові об’їзди – навесні й восени, позапланові – за мірою необхідності. Останній такий об'їзд відбувся у травні. Наскільки мені відомо, на вулицях Миколайчука і Мазепи ми обстригли листя. Можливо, щось додатково з’явилося. Дерева, вони швидко ростуть, особливо коли сприяють погодні умови».

Читайте також: У Львові реорганізують рух на двох кільцевих перехрестях. Візуалізація

У соціальній мережі Facebook ми також попросили львів’ян перерахувати локації, де листя затуляє знак чи світлофор, й отримали десятки коментарів. Пропонуємо кілька прикладів для наочності.

(Повний перелік проблемних ділянок, які назвали мешканці, можна переглянути у фейсбук-спільнотах «Варта1» та «Людоньки, порадьте»).

Через листя водіям складно розгледіти світлофор на вулиці Стрийській (поблизу ГУ ДФС у Львівській області):

Стовбур дерева затуляє Знак 2.3 «Головна дорога» на вулиці Героїв Майдану (поблизу Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного):

Гілля дерева майже повністю перекрило світлофор на перехресті вулиць Сахарова–Коперника–Нечуя-Левицького–Вітовського–Героїв Майдану:

Листя затуляє світлофор і знак 5.35.1 «Пішохідний перехід» на вулиці Липинського, 48-50:

Листя загороджує світлофор і знак 5.35.1 «Пішохідний перехід» на вулиці Личаківській, 223-225:

Куди скаржитися львів’янам, які натрапляють на «приховані» знаки чи світлофори?

1. Гаряча лінія Львова, тел. 15-80 або 032-297-59-11;

2. Звернення на ім’я голови районної адміністрації;

3. Звернення на ім’я міського голови;

4. Через патрульну поліцію (по телефону, на електронну скриньку або в письмовому порядку).

Читайте також: А де я маю стати?! 20 місць у Львові, де водії порушують правила паркування. Фото

Журналістка – Юлія Сабадишина,
фотограф – Анатолій Тягур


Читайте також:
23 Лютого, 2017 09:56
Володимир Не видно світлофора коли їдеш лівим рядом з сихівського моста в сторону Шувару... Там знаки заступають світлофор.. І саме головне , блимаюча реклама на базарі!!! Їдеш , думаєш в тебе зелений,а тут бац .... пішоходи на дорозі.... Ця блимаюча реклама достала по всьому місту !!!
12 Липня, 2016 14:30
Юлія Сабадишина Перед тим, як фотографувати, ми спілкувалися з поліцією та запитували у львів'ян. Кожне фото зі світлофором - це місце, яке вказали львівські водії. Не все вдалося сфотографувати "з позиції водія" через інтенсивний рух на деяких вулицях. Однак, кожен світлофор, який є у матеріалі, затуляє листя (повністю чи частково), а так бути не повинно.
12 Липня, 2016 14:17
Львів'янин Практично всі світлофори сфотографовані з тротуара! З дороги їх нормально видно. Знаки - так, багато дерев їх закривають. Але ж журналісти дерев`яні! Вся така "журналістика" розраховано на бидло!
12 Липня, 2016 11:35
водій Ха-ха!... Дерева швидко ростуть... Оце розмішили чиновники ((
12 Липня, 2016 10:06
турист а чому не заборонити блимаючу світло-діодну рекламу зелено-чеовоного кольору, яка у темну пору доби вводить в оману водіїв ???
Приклад :м. Львів, вул. Героїв УПА (район "Бані" та ринку "Привокзальний, блимаюча реклама червоно-зеленого кольору, реклама магазину "Щирецькі ковбаси".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!