Де б ви залишили дитину без нагляду. В Україні визначили рівень довіри до шкіл, гуртків і церкви

1188 0
Захід України показує рівень довіри до Церкви вищим, ніж рівень довіри до освітніх установ.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

В Україні визначили рівень довіри до різних інституцій, зокрема з позиції контактів з дитиною, де діти будь-якого віку можуть перебувати без супроводу дорослих. Так, найвищий рівень довіри мають державні освітні установи – 68%. Про це свідчать результати дослідження соціологічної агенції Fama та Центру гідності дитини УКУ.

Читайте також: Чому Львову потрібен дитячий омбудсмен

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця Центру Христина Шабат, опитування проводили ще у серпні 2021 року, однак результати оприлюднили лише нещодавно. У дослідженні взяли участь 1600 людей з усієї України, окрім непідконтрольних територій, віком від 16 до 55 років.  

Читайте також: Майже кожна четверта дитина в Україні ставала жертвою сексуального насилля. Дослідження

На другому місці за рівнем довіри перебувають приватні освітні установи. Їм довіряє 58% опитаних, довіряють і ні однаковою мірою – 24%, ще 11% – зовсім ні та 6% вагається з відповіддю.

«Найбільший рівень довіри має освіта. Чому? Бо всі там були і наче «нічого не сталося». На моє особисте переконання наші школи мають куди рости в плані безпеки, особливо психологічного комфорту. Тут бачимо відповідь з позиції батьків, але цікаво було б дізнатись думку дітей. Наскільки безпечно вони почуваються у школі? І що таке для них безпека», пояснює Христина Шабат.

Водночас церкви та прицерковні спільноти є на третій позиції, їм довіряє 54% респондентів, а зовсім не довіряє 16%. Позашкільні гуртки отримали 53% у рейтингу довіри, а дитячі кімнати в торгових центрах – 41%. Кінотеатрам та театрам довіряє 39% опитаних, а найменше у рйнгу довіри мають цілодобові дитячі табори. Їм довіряє 31% респондентів, так само 31% – зовсім ні.

Читайте також: Скандал з блогерами, або Чому батькам варто звернути увагу на фото дітей в мережі

«Високий рівень довіри до позашкільних гуртків. А дарма, усюди, де є контакти без батьків, контакти один на один, мандрівки без батьків, треба бути пильними. Якщо ми говоримо про насильство над дітьми, то 85% це добре знайомі дорослі, а 5% перебувають якраз тут», – додає вона.

Окрім цього, Захід України показує рівень довіри до Церкви вищим за рівень довіри до освітніх установ.

Додамо, що дослідження проводила соціологічна агенція Fama на замовлення Центру гідності дитини УКУ протягом 6-19 серпня 2021 року. Метод збору даних: face-to-face рекрутинг та самозаповнення анкет респондентами. Максимальна теоретична похибка репрезентативності вибірки з довірчою ймовірністю 0,954 – 2,5%.

Чому Львову потрібен дитячий омбудсмен, читайте у матеріалі.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!