Де львів’янам пірнути в ополонку на Водохреща: 5 локацій. Інфографіка

5899 0
У четвер, 19-го січня, християни східного обряду відзначатимуть третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. У цей день за традицією люди пірнають у ополонки, щоб бути здоровими увесь рік і відновити духовні сили. Tvoemisto.tv дізнавалося, де львів’яни можуть безкоштовно зробити це цьогоріч.
фото: http:inlviv.net

фото: http:inlviv.net

У Львові є кілька місць, де люди традиційно пірнають в ополонки, навіть не у святкові дні. Серед них: Левандівське озеро (між вулицями Повітряна, Ганкевича і Львівським холодокомбінатом) та озеро у Парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького (поблизу розважального центру «Романтик»). Тому у свято Водохреща ці водойми будуть доступними для львів’ян.

Крім цих місць для мешканців Львова приготували й заходи, аби купання було урочистим. Пропонуємо перелік локацій, де можна пірнути в ополонку та відсвяткувати Водохреща.

Озеро на Погулянці

На озері Центру творчості дітей та юнацтва Галичини, що на вулиці Вахнянина 29, можна буде безпечно скупатись у ополонці. На охочих долучитись до здорової традиції зимового купання чекатимуть підготовлена ополонка, чергування рятувальників та ватра від туристичного клубу «Манівці».

Забави триватимуть із 12:00 до 17:00 години.

 «Заохочуємо до поширення цієї здорової традиції і запрошуємо усіх охочих, – говорить Тарас Білошицький, керівник турклубу. – Серед тих, хто приходить цього дня до нас, як досвідчені «моржі», так і дуже багато «новачків». Тож, якщо ви цього ще ніколи не пробували, не вагайтесь – це зовсім не страшно. Все, що необхідно, – рушник та резинові капці. Корисно захопити з собою термос з гарячим чаєм. Нагадуємо також, що алкоголь із купанням несумісні, тож допускатимемо лише тверезих учасників».

А для того, щоб зробити купання не лише здоровим, а й веселим, планують встановити на березі надувну гірку, з якої можна буде з’їхати у крижану воду. Учасники веселощів за бажанням зможуть зробити добровільну пожертву на лікування дітей, що знаходяться під опікою благодійного фонду «Крила надії».

Горіховий Гай

Із 09:00 в парку «Горіховий гай» , що на вулиці Володимира Великого, 14а, пройде вже традиційна купіль на Йордана, а о 12:00 – відбудеться освячення води.

 Як зазначається, для комфортного пірнання для відпочивальників буде організовано зони обігріву, роздягальні, гарячий чай та низку інших зручностей. Також увесь день будуть лунати святкові колядки у виконанні дитячих колективів. Також організатори обіцяють облаштувати територію дитячого дозвілля, фудзону та теплий басейн для дітей.

Із 14:30 до 17:00 у парку триватимуть новорічно-різдвяні майстер-класи для дітей, пригощання козацьким кулішем та узваром, розважальна програма для дітей від дуету «ВлаТар».

А о 15:00 – відбудеться коляда на озері (Анастасія Гук, вокально-інструментальний ансамбль «Перлина», вокальна студія «Golden Voice», гурт «МалДіви» та друзі), вихованці КМЦ «Супутник».

 «Вже третій рік поспіль запрошують людей на купіль в парк «Горіховий гай», створюючи для цього умови. Минулий рік показав, що звички можуть змінюватися і дуже приємно, що в 2016 році на озері була величезна кількість людей, стільки людей на Йордана парк не бачив ніколи. Відтак, цьогоріч буде вирізано три ополонки, що пришвидшить пірнання і не заставить людей очікувати на березі», – зазначив директор Львівського кіноцентру (Lviv Film Center) Андрій Породко.

Яворівський національний природний парк

Також львів’яни мають змогу 19 січня, в день Хрещення Господнього, відвідати традиційне дійство у Яворівському національному природному парку – «Йорданське святкування».

Вже дев’ятий рік поспіль це величне свято збирає до семи тисяч учасників, які приїжджають сюди з усіх районів Львівщини та практично з кожної області України, а також туристи з європейських країн і навіть США.

У програмі свята передбачено освячення води, купання в ополонці, виступи вертепів та фольклорних колективів, спільні колядки та щедрівки біля ватри, конкурси.

Свято відбудеться 19 січня та розпочнеться о 13:00. Працюватимуть виїзні заклади харчування, майстер-класи. До села Верещиця Яворівського району від Янівського цвинтаря, що на вулиці Шевченка у Львові, курсуватиме громадський транспорт.

Підготували Марія Стахів, Наталія Середюк
Інфографіка: Анастасія Михалець


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!