Де на Львівщині можна здати тест на наявність ВІЛ/СНІДу. Перелік адрес

1907 0
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.
фото: chitalnya.com

фото: chitalnya.com

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день нагадує усім про регулярне тестування людей, в яких були епізоди незахищеної статевої поведінки у минулому чи ін'єкційне довенне введення наркотичних засобів, на виявлення антитіл до ВІЛ, та про своєчасний початок лікування антиретровірусними препаратами.

Джерело: департамент охорони здоров’я Львівської ОВА

За даними статистики, у Львівській області проживає 4171 ВІЛ-позитивна особа, з них 1494 – з діагнозом ВІЛ/СНІД. За 10 місяців 2022 року в області вперше виявили 318 випадків захворювання на ВІЛ, зокерма у стадії СНІДу 92 особи. Окрім того, за цей період на Львівщині 48 осіб померли від ВІЛ, з них у стадії СНІДу – 26. Кожна третя ВІЛ-позитивна людина не знає про свій ВІЛ-позитивний статус і, відповідно, залишається поза межами медичного нагляду і лікування. Регулярне тестування на ВІЛ  (1-2 рази на рік) попереджає багато негативних наслідків цієї хвороби, в першу чергу, від її поширення та розвитку.

Читайте також: У Львові відкрили перший в області мобільний пункт тестування на ВІЛ

Безоплатно перевіритися можна у сімейного лікаря, лікарів-інфекціоністів поліклінік за місцем проживання або у 9 спеціалізованих закладах охорони здоров’я Львівської області:

  • амбулаторно-поліклінічне відділення з лікування ВІЛ-позитивних/хворих на СНІД Центру легеневого здоров'я на вул. Лисенка, 45, м. Львів;
  • Центр інтегрованих медико-соціадьних послуг Другого медичного об'єднання Львова на вул. Лемківська, 28, м. Львів;
  • Центр легеневого здоров’я (Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр) - стаціонарний етап лікування – вул. Зелена, 477, м. Львів;
  • Жидачівська міська лікарня – вул. Ярослава Мудрого, 29, м. Жидачів;
  • Золочівська центральна лікарня – вул. Академіка Павлова, 48, м. Золочів;
  • Самбірська центральна лікарня – вул. Шпитальна, 14, м. Самбір;
  • Центральна міська лікарня Червоноградської міської ради – вул. Івасюка, 2, м. Червоноград;
  • Дрогобицька міська лікарня – вул. Січових Стрільців, 22, м. Дрогобич;
  • Стрийська центральна міська лікарня – вул. Дрогобицька, 50, м. Стрий.

 

Для довідки 

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який вбиває Т-лімфоцити, без яких не існує імунітету Останньою стадією цього захворювання є СНІД (синдром набутого імунодефіциту людини). Ліків від ВІЛ/СНІДу не існує, люди з такою хворобою пожиттєво приймають антиретровірусну терапію. Чим раніше виявити хворобу і почати лікування, тим більше шансів стримати розвиток хвороби і жити повноцінним життям.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

https://lviv1256.com/news/na-terytorii-lvivskoho-perynatalnoho-tsentru-planuiut-zbuduvaty-novyy-korpus-okhmatdytu/?fbclid=IwAR2wuXWF8REbyEd328CDOVQiZhdQwne7ZRWMIgR3GJbHux26GmMe47uz_c8
ТЕГИ: ВІЛ, ВІЛ/СНІД

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!