Де на Львівщині можуть з’явитися пункти пропуску для велосипедистів і пішоходів?

3304 0
Ініціатори громадянської кампанії «Piesze przejścia graniczne/Пішохідні переходи» пропонують відкривати на українсько-польському кордоні пункти пропуску для пішоходів і велосипедистів. Вони можуть бути побудовані у таких ПП: Гребенне – Рава Руська, Будомєж – Грушів та Долгобичів – Угринів та Мальговиці – Ніжанковичі, якщо відповідні рішення прийме й українська сторона.
Фото кампанії

Фото кампанії

«Євромайдан показав, що поляки і українці – це дружні народи. На жаль, облаштування спільного кордону не сприяє дальшому розвитку польсько-українських зв’язків. Пора це змінити, а починати треба з маленького і досяжного», – пишуть представники ініціативи.

Ініціаторами кампанії є польські журналісти Мацєй Пьотровський і Якуб Логінов, пов’язані особисто і професійно з Україною. Кампанія стартувала в Польщі весною минулого року, а її метою було переконати польську владу відкривати східний кордон для пішохідних і велосипедних туристів.

«Можливість перетинати кордон пішки і велосипедом – це очевидний стандарт цілої цивілізованої Європи. На жаль, ще зі сталінських часів на нашому кордоні існують обмеження і тільки в одному пункті пропуску Медика-Шегині дозволено рух пішоходів. Вже давно пора це змінити і зняти ці абсурдні обмеження для пішохідного руху, тим паче зараз, коли українці показали на Майдані, що хочуть жити за європейськими зразками, а Польща ці прагнення підтримує», – каже Мацєй Пьотровський.

Ініціатори кампанії нагадують, що спочатку пішохідні пункти пропуску можуть бути побудовані в трьох дорожніх переходах: Гребенне – Рава Руська, Будомєж – Грушів та Долгобичів – Угринів. Окрім того, воєвода Підкарпатського воєводства погодила відкриття пішохідної смуги у новому пункті пропуску Мальговиці – Ніжанковичі, що на Львівщині, за умови, що на це погодиться українська влада. Місцеве самоврядування Польщі готове долучитися до таких інвестицій, однак конкретні рішення будуть приймати вже після листопадових місцевих виборів. Але дуже важливо, аби це сталося найпізніше на початку грудня, щоб можна було передбачити відповідні кошти у місцевих бюджетах на 2015 рік – тож часу на консультації з українською стороною є мало, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Чому до Літа 2015 року Україна не матиме безвізового режиму з ЄС?

«Ми не маємо нічого проти того, щоб з власного бюджету фінансувати цю інвестицію, тим паче, що це відносно невеликі кошти – тротуар, огорожа та будка прикордонників і митників. Однак наші чиновники побоюються того, що ми свою частину переходу побудуємо, а українці будуть з цим зволікати і відкриття пішохідного коридору затягнеться на багато років, як це вже бувало раніше», – каже Анджей Новак, громадський активіст з Томашівського повіту.

Схожа ситуація зараз з проектованим пунктом пропуску Мальговіце – Нижанковичі: за повідомленням прес-служби Підкарпатського воєводи, польська сторона передбачила, що новий перехід буде доступний також для пішоходів, але з цим мусить погодитись також українське МЗС, інформують ініціатори кампанії «Пішохідні пункти пропуску».

Читайте також: В Україні біометричні паспорти видаватимуть через термінали


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!