Де найбільше хворіли на кір у Львівській області. Симптоми. Як вберегтися

3198 0
За 10 місяців 2017 року у Львівській області зареєстровано 61 випадок кору, що в 15 разів більше, аніж за аналогічний період 2016 року.
фото: nashamama.com

фото: nashamama.com

Понад 88% з усіх хворих – діти, найбільше у віковій категорії від року до чотирьох – 22 випадки і від 5 до 9 років – 21 випадок, інформує Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України,  .

Зареєстровано 3 спалахи кору в населених пунктах Стрийського, Самбірського та Жидачівського районів. Два вогнища спалаху були у побуті, один – в дитячому будинку.

Загалом хворих на кір зафіксували в 11 районах та містах області, найбільше в Жидачівському, Самбірському, Стрийському райнах, а також у містах Самбір та Трускавець. У двох випадках хворобу «завезли» з Івано-Франківської області.

Медики нагадують, що кір є небезпечним вірусним захворюванням. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

Читайте також: Кір дійшов до Львівщини. Що треба знати та як вберегтися

Як можна заразитись кором?

Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. З потоком повітря вірус може навіть поширитись у сусідні приміщення, наприклад через вікна, вентиляцію тощо.

 Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу – вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

При цьому інфекція дуже швидко поширюється, тож 

Симптоми у дітей і дорослих

Найчастіше кором хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, то заразитись може і дорослий.

Перші ознаки кору – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являється нежить та кашель, а також підвищується температура.

Однак, вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі - важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон'юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір.

Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з'являється помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.

До симптомів може додатись ще й пронос, може посилитись головний біль, інколи хворі навіть непритомніють.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже до тижня часу хворому має стати краще. Тоді у людини нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якій був висип, починає відлущуватись.

Профілактика

Основний спосіб профілактики – щеплення, яке можна зробити дітям, так і дорослим.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!