Де переглянути нове українське кіно, яке вийшло на великих екранах у 2020 році

4060 0
Торік у прокат вийшло щонайменше 15 українських фільмів.
Фотокадр з фільму Віддана

Фотокадр з фільму Віддана

Минулого року попри складнощі та фінансові ризики у прокат вийшло щонайменше 15 українських фільмів. Більшість з них офіційно доступні онлайн. Пропонуємо підбірку найцікавіших українських фільмів, за матеріалами порталу «Нове українське кіно».  

Читайте також: «Я хотів розірвати шаблон уяви про Шевченка», – режисер про фільм «Тарас. Повернення»

Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке

Прем’єра фільму відбулась 1 січня. Це різдвяна казка за сценарієм українського казкаря Сашка Лірника. Фільм відправляє глядача у часи відважних козаків із Запорозької Січі. Їхні подвиги давно не дають спокою підступному Чорту, і він вирішує укласти парі зі Святим Петром. Якщо йому вдасться підкорити і утримати до Різдва найбільш хороброго козака Семена, він зможе знищити весь козацький рід. Але Семен так просто не здається, а чари Чорта на нього зовсім не діють. Фільм доступний на Takflix за посиланням.

Атлантида

Фільм розповідає про життя Донбасу після майбутньої перемоги України у війні з Росією і повернення окупованих територій. 2025-й, після закінчення війни пройшов рік. Територія Донбасу визнана непридатною для проживання, а навколишнє середовище настільки спустошене, що зміни здаються неможливими.

Драма режисера Валентина Васяновича – найтитулованіший фільм року і національний кандидат від України на «Оскар» – вийшла в прокат 5 листопада. Фільм доступний на Sweet.TV за посиланням.

 

Козаки. Абсолютно брехлива історія

Події серіалу розгортаються у XVI столітті. Молодий селянський хлопець Іван викрадає коштовності у московського царя, щоб викупити матір з турецького полону. Серед награбованого опиняється магічна сережка, яка робила владику непереможним. Розгніваний цар відправляє на пошуки зухвальця свого найкращого воїна – нещадного Федора. Ховаючись від переслідувача, Іван втрачає скарб, а цінний артефакт потрапляє на Запорізьку Січ. Тепер хлопця і його товаришів чекає довга подорож, щоб повернути реліквію, врятувати матір і не попастися в лапи ворога. Пригодницький комедійний серіал режисера Олександра Березаня і телеканалу ICTV вийшов не лише на телебаченні, але й 26 листопада на великих екранах. Здається, це перший прецедент, коли український телесеріал показали в кінотеатрах. Переглянути серіал можна безкоштовно на сайті телеканалу ICTV за посиланням.

Східняк

«Борода» – невгамовний оптиміст, який здатен вирішити будь-яке питання. Ось і цього разу, він – перший, коли треба відправитися в штаб, щоб «вибити» необхідне для забезпечення свого підрозділу. У напарники Борода бере з собою молодого новачка, якого кличуть «Режисер». Разом їм доведеться їхати крізь блокпости, прифронтові міста й села, зустрічатись із військовими і цивільними, потрапляючи у різні халепи. Роуд-муві «Східняк» режисера Андрія Іванюка, знятий за реальними історіями з життя в АТО, вийшов в прокат 20 серпня 2020. Фільм доступний на Sweet.TV за посиланням.

 

Мої думки тихі

Фільм розповідає про звукорежисера Вадима, чиє життя складно назвати успішним – невдач в особистому житті та на роботі набагато більше, ніж будь-яких хороших моментів. Одна канадська компанія вирішила дати йому шанс – потрібно всього лише записати звуки закарпатських тварин для створення гри. А якщо зможе ще й записати для них крякання рахівського крижня, то взагалі запросять на роботу до Канади. Вадим розуміє, що це його можливість виїхати з України у краще життя. У цій подорожі компанію йому вирішила скласти мама – сім'я ж так мало часу проводить разом, а тут такий шанс. Мамі Вадим не сильно радий, адже спільна подорож – це чимало неприємних ситуацій і розмов. Фільм доступний на Oll.tv за посиланням.

 

Черкаси

Лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема.  Фільм засновано на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу. Фільм можна переглянути на сервісах Megogo, Sweet.tv, OLL.TV і Takflix.

 

Віддана

«Віддана» відкрила кіносезон українських релізів 2020 року. За основу режисери взяли роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що став переможцем всеукраїнської премії «Книга року ВВС», а також отримав особливу відзнаку «Форуму видавців» у Львові та премію «ЛітАкцент року». Події розгортаються у 1868 році у Станіславові. У пожежі гине дружина доктора Ангера. Вбитий горем, він вирішує сам виховувати двох дівчаток – рідну доньку Аделю та доньку хатніх робітників Стефанію. Іде час і дівчата все більше заплутуться в своїх стосунках. Хто ж вони – подруги, сестри, чи служниця та господиня. Аделя виходить заміж, а Стефанія продовжує господарювати у її будинку. Фільм доступний за посиланням на Megogo або ж на Oll.tv.

Весільний спадок

В документальному фільмі «Весільний спадок» етнографи, колекціонери, історики та музиканти розкажуть про те, якими були українські весілля століття тому, як наші предки одягали наречених, які пісні співали та які важливі обряди виконували. Глядач побачить весільну традицію восьми областей країни: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької. «Весільний спадок» є продовженням діджитал-циклу «Спадок», який ще у 2017 році став справжньою подією в культурному житті України. Фільм доступний на Sweet.TV за посиланням.

Забуті

Коли війна нищить все навколо: пізнавані пейзажі, знайомих людей, звичне життя — залишається стиснути кулаки і не дати зруйнувати себе. Ця боротьба об’єднала вчительку Ніну та 17-річного Андрія. Пристрасть, яка спалахнула між ними — чи не єдина зброя проти усього божевілля, що відбувається навколо. Драма режисерки Дарії Онищенко відзначена на Варшавському кінофестивалі Спеціальною премією журі. Стрічка вийшла в кінотеатральний прокат 3 вересня.

Поїзд Київ – Війна

Фільм розповідає історії пасажирів поїзда «Київ – Костянтинівка», який за 12,5 годин долає відстань від мирної столиці до промислового містечка на сході країни за яким починається фронт. Цей час у поїзді пліч-о-пліч проводять люди з різними характерами, соціальним статусом, політичними поглядами й переконаннями. Усі вони їдуть в одному напрямку і прагнуть дістатися миру. Документальний фільм режисера Корнія Грицюка стартував в українському кінопрокаті 12 листопада 2020. Документальний фільм можна переглянути на Takflix за посиланням.

Гола правда

Восьмеро друзів приїжджають до Одеси на відкриття нового розважального клубу свого приятеля Андрія. У закладі багато кімнат, де можна пограти хоч у “мафію”, хоч у “крокодила”. Однак головна фішка клубу – “Детекторрум” із унікальним та надточним детектором брехні. Друзі вирішують дізнатися найбільш інтимні таємниці одне одного. Однак вони навіть не уявляють, наскільки небезпечною може виявитися ця гра. Комедія «Гола правда» Олександра Бєляка вийшла в прокат у лютому. Цю комедію можна переглянути за посиланням.

 

Мій дідусь – Дід Мороз

Максим дізнається, що його дідусь – Дід Мороз і у переддень Нового року вирушає до Києва, на головну ялинку, щоб знайти його і загадати тільки одне найголовніше бажання: «щоб до Нового року тато повернувся додому, і вся сім’я була разом». Тато Максима на секретному завданні, захищає Батьківщину, але новин від нього давно не було. Дорогою Максим потрапляє в різні пригоди, змінює долі людей і навіть зустрічається зі справжнім чаклунством.  Комедія доступна до перегляду на Megogo за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!