Де та як проживатимуть звільнені з полону командири «Азова»

4711 0
Звільнені військові повинні перебувати у Туреччині до кінця війни.
Фото: МВС

Фото: МВС

П’ятеро українських командирів полку «Азов», які керували обороною «Азовсталі» та були звільнені з російського полону, за умовами обміну перебувають у Туреччині. Денис Прокопенко (Редис), Сергій Волинський (Волина), Святослав Паламар (Калина), Денис Шлега та Олег Хоменко повинні залишатися там упродовж певного часу. Проживатимуть військові командири у приватному будинку. Про це повідомив голова ГУР МОУ Кирило Буданов, пише «РБК-Україна».

Читайте також: «Мамо, хто, як не я?». Історія азовця «Калини» з Львівщини

Для їхнього звільнення було запущено процес екстракції – це юридична процедура, за якої військовослужбовців вивозять із території противника і доставляють у безпечну зону.

Командири «Азова» не знали, що їдуть на обмін. У російських окупантів їх утримували в одиночних камерах і, коли їх вивели, захисники думали, що їх знову везуть на так звані «судилища». Зі слів Буданова, захисники «Азова» зазнавали тортур.

Зазначається, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган гарантував командирам «Азова» захист та безпеку на території своєї країни – він це особисто пообіцяв Володимиру Зеленському. У Туреччині військові будуть у комфортних умовах, де зможуть відновитися фізично та психічно.

«Про умови. Зачекайте певний проміжок часу, і згодом обов'язково вони з'являться в публічному просторі й самі зможуть все пояснити та показати. Я там був. Це досить пристойні умови. Це приватна оселя. Ніяка ні в'язниця, ні яма, а досить комфортне місце проживання», – повідомив про умови утримання Кирило Буданов.

Водночас скільки саме часу доведеться українським командирам перебувати в Туреччині, глава розвідки не конкретизував, сказавши лише «якийсь проміжок часу».

Читайте також: Із російського полону повернуся львів’янин Юрій Новосядло, що захищав Маріуполь

Разом з тим радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв в інтерв’ю виданню «DW», що командирам «Азова» доведеться залишитись у Туреччині до кінця війни. Крім того, по суті вони будуть перебувати під домашнім арештом.

«Це юридична процедура екстракції. Це означає, що вони звільнені, але будуть по суті під домашнім арештом, але з хорошими умовами до кінця війни саме там, де запропонує пан Ердоган. Це умова обміну. Вони можуть спілкуватися тільки з родичами. Вони в статусі. екстрагованих, які будуть без права повернення на поле бою», – пояснив Подоляк.

Для росії було важливо, щоб саме командири полку «Азов» не повернулися на поле бою. Тому окупанти наполягли на таких умовах повернення.

Нагадаємо, 21 вересня увечері Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких було 124 офіцери. Зокрема, звільнили 108 бійців полку «Азов» та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Серед звільнених – командир полку «Азов», Герой України Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар («Калина»), Олег Хоменко («Азов»), Денис Шлега з Нацгвардії України. 

Зазначимо, що Tvoemisto.tv спілкувалося з батьками Святослава Паламаря «Калини», який з міста Миколаєва на Львівщині, Лідією та Ярославом Паламарями, про їхню сім’ю, Революцію Гідності, службу Святослава в армії та «Азові», допомогу мешканцям Маріуполя і про розмову з заблокованого заводу. Історію читайте тут.

Також Tvoemisto.tv розпочало серію публікацій із родинами захисників Маріуполя та «Азовсталі». Перша розмова була саме із пані Іриною, мамою звільненого з полону воїна. Повне інтерв’ю можете прочитати за посиланням.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!