Коли очікувати зміни дати святкування Різдва та Зеленський про перспективи на фронті. Підсумки доби

1204 0
Нині 24 грудня та 304 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: DW

Фото: DW

Ситуація на фронті: Президент Володимир Зеленський збирав Ставку верховного головнокомандувача. За його словами, військове керівництво бачить перспективи на фронті.

«Готуємо найближчі місяці і загалом наступний рік. Завдання наші – незмінні. Це звільнення нашої землі. Безпека для наших людей. Відновлення нашої країни після російських ударів. Це компоненти української перемоги, яку ми наближаємо крок за кроком.

Заслухали сьогодні на Ставці командувачів. Бачимо перспективи на фронті. Готуємось до різних варіантів дій держави-терориста – бачимо її наміри. І будемо відповідати», – зазначив він.

Зенітно-ракетні комплекси Patriot, які Україні надасть США, можуть суттєво посилити протиповітряну оборону України і створити ешелоновану систему ППО.

«Це дуже потрібна для України річ. Тому що Patriot давно був омріяний у нашій стратегії подальшого розвитку Повітряних сил. Patriot – це далекобійна зброя, яка може вражати свої аеробалістичні цілі на відстані до 150 кілометрів. Ці комплекси на певних напрямках могли б допомогти відігнати російську авіацію подалі від наших кордонів, а саме: такі бомбардувальники як ТУ-22М3 чи екіпажі тактичної авіації ворога», – пояснив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Андріївку Луганської області та Ямполівку, Роздолівку, Бахмутське, Бахмут, Північне, Нью-Йорк, Красногорівку, Водяне і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 24 удари по районах зосередження окупантів та один – по позиціях ЗРК. Також уражено 2 пункти управління та 2 склади боєприпасів. Підтверджено збиття 9 ворожих БпЛА різних типів.

22 грудня в Запорізькій області Сили оборони знищили 2 артилерійські системи з боєкомплектом. Понад 70 військових противника поранені.

Читайте також: Росія вивела у Чорне море корабель з «Калібрами». Вперше з 16 грудня, коли по Україні було завдано масованого ракетного удару;

Акцент дняЦе не лише 12 страв та коляда. Отець Василь Рудейко про Різдво, Церкву і календар. 25 грудня християни святкуватимуть Різдво Христове. Чи варто очікувати в Україні офіційного переходу на відзначення цього та інших свят за астрономічним календарем; якою є роль у цих змінах УГКЦ та ПЦУ; чому попри важливість переходу це не стане панацеєю; що робити з комерціалізацією релігійних свят; Tvoemisto.tv поговорило з доцентом кафедри літургійних наук УКУ, священником храму Священномученика Климентія Шептицького УГКЦ Василем Рудейком.

Цитата дня: «Суть Різдва у тому, що Бог до нас приходить, а ми йдемо до нього в наших богослужіннях. Тож від споживацтва нас урятує не дата, а пояснення того, заради чого ми взагалі це робимо – святкуємо. Це той момент, якого дуже мало в календарних дискусіях. Ми так зациклені на тому, коли і що святкуємо, що забуваємо, що ми взагалі святкуємо, заради чого зібралися і споживаємо ці 12 страв».

На цю ж тему: Де у Львові будуть Різдвяні богослужіння 24 та 25 грудня. Розклад. Наразі ПЦУ й УГКЦ не погодили календарну реформу. Тому цьогоріч богослужіння відбудуться лише у римо-католицьких храмах.

А також: На Львівщині встановили шопку із фігурами Джо Байдена та Степана Бандери. Її можна побачити у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі»;

Ключові події:

1. Українці не сумніваються у поверненні всіх тимчасово окупованих територій. Опитування. Таких – 89%. Досить одностайною також є думка, що заради завершення війни Україна не повинна йти на жодні компроміси, ані щодо втрати територій, ані щодо членства в НАТО, ані щодо європейської інтеграції та статусу російської мови тощо. А перемогою у війні над російським агресором більшість українців вважатиме повернення до кордонів 1991 року;

2. ЄБРР надасть Києву 100 млн євро на проєкти у галузі транспорту та ЖКГ. Серед іншого, завдяки цим коштам столиця зможе позбутися залежності від вагонів метро та запасних частин російського виробництва;

3. Тепло та вода подається у всі райони Києва. Зі світлом складніше, – КМВА. «Позитивної динаміки вдалося досягти за рахунок відновлювальних робіт в енергосистемі та завдяки більш свідомому споживанню електроенергії мешканцями міста. На верхніх поверхах багатоповерхівок, які наразі знеструмлені, можливий понижений тиск води», – пояснив начальник КМВА Сергій Попко.

Водночас енергетики продовжують працювати над ліквідацією пошкоджень в мережі енергосистеми Києва. Тривають аварійні відключення.

На цю ж тему: У яких районах Києва найгірша ситуація зі світлом. Перелік. «Розподіл такий: лівий берег столиці – дуже близький до графіків. На правому ситуація трошки гірша, ніж на лівому. Але краща, ніж учора (у середу 21 грудня, – ред.). Куренівці і Оболоні поки що нелегко. Цим районам поки що подається найменше електроенергії», – розповів гендиректор YASNO Сергій Коваленко;

4. Львівобленерго перевірять через скарги на нерівномірні відключення. Перевірки проводитимуть внаслідок численних скарг від споживачів про недотримання операторами систем розподілу графіків відключень від електропостачання.

Читайте також: Українців закликають виймати прилади з розетки, коли немає світла. При відновленні може трапитись стрибок напруги через надмірну кількість під’єднаних електроприладів;

5. В Україні продовжили карантин через коронавірус. До квітня 2023 року.

Свята у Львові: Christmas по-львівськи та музичний перформанс. Куди піти у Львові на вихідні. Tvoemisto.tv пропонує підбірку подій, які можна відвідати.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!