Де у Львові їздить найбільше велосипедистів. Результати дослідження

3453 0
У місті склали портрет велосипедиста та дослідили локації, де найчастіше пересуваються на роверах. Окрім того, визначили частку поїздок на велосипедах від загальної кількості поїздок-переміщень у місті.
фото: Зоя Красовська

фото: Зоя Красовська

У рамках Європейського тижня мобільності у Львові порахували велосипедистів. Попередньо було визначено 85 основних локацій. Здебільшого це місця, де перетинаються основні магістральні вулиці. Про це Tvoemisto.tv повідомив Роман Зубачик, начальник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор».

У дослідженні взяли участь представники ГО «Львівська асоціація велосипедистів», працівники ЛКП «Львівавтодор», ЛКП «Інститут просторового розвитку», студенти Львівського автомобільно-дорожнього коледжу Національного університету «Львівська політехніка» та волонтери, які зголосилися допомогти.

Синім кольором позначено локації із активним велосипедним рухом
(схема Романа Зубачика)

Читайте також: Щоб трамваї не возили повітря. Як визначають доцільність транспортних проектів у Львові. Візуалізація

Підрахунок проводився 14-го вересня у ранковий та вечірній піки: з 8:00 до 10:00 та з 17:00 до 19:00. Загалом нарахували 6003 людей на роверах (зранку – 2541, увечері – 3462). Окрім кількості та напрямків руху, фіксували стать, наявність шолома та орієнтовний вік. Велосипедистів ділили за такими віковими групами: 12-20 років; 21-35 років; 36-60 років; понад 60.

Результати дослідження показують, що у Львові велосипедом частіше користуються чоловіки (90,0% у ранковий пік та 90,8% у вечірній пік), жінки становлять лише 10% та 9,2% у відповідні періоди.

Найохочіше велосипедом користуються мешканці у віці 21-35 років, що становить 64,6% від загальної кількості. Вікова група 12-20 років становить 19,0%, вікова група 36-60 років – 13,9 %, а понад 60 років – 2,5%.

Більшість велосипедистів, які перетинали перехрестя у години підрахунку, були без шолома (73,1%). У шоломі – менше третини (26,9%). Водночас, жінки одягали шоломи частіше, аніж чоловіки, – 35,7% (без шолома – 64,3%).

Також дослідження показало, що у вечірній пік охочих їхати на велосипеді на 16% більше, аніж у ранковий.

Найбільшу кількість велосипедистів зафіксовано на таких перехрестях:

–     вул. Володимира Великого – Кульпарківська – Виговського;

–     вул. Бандери – Героїв УПА;

–     вул. Сахарова – Вітовського – Героїв Майдану – Коперника – Нечуй-Левицького;

–     просп. Червоної Калини – вул. Сихівська;

–     просп. Чорновола – вул. Під Дубом;

–     просп. Чорновола – вул. Липиського;

–     вул. Хмельницького – Грінченка;

–     просп. Чорновола – вул. Городоцька – просп. Свободи;

–     просп. Свободи – вул. Гнатюка;

–     вул. Липинського – Промислова.

Через ці перехрестя проїхали понад 100-150 велосипедистів в один із пікових періодів. Найбільша ж кількість, а саме 201, зафіксовано у вечірній пік на перехресті просп. Чорновола – вул. Липинського.

Читайте також: Больові точки велоЛьвова. Мапа проблем і способи їх вирішення

На основі отриманих результатів підрахунку визначено частку поїздок на велосипедах від загальної кількості поїздок-переміщень у місті (авто, громадський транспорт, рух пішки). Завдяки проведеному дослідженню встановили, що станом на вересень 2017-го року частка поїздок велосипедом у Львові становить 1,3%. Як додав Роман Зубачик, у 2009-му році вона становила лише 0,3%.

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!