Куди піти у Львові. В унікальний народний музей вимірювальних приладів

1395 0
Тут можна побачити столітній водяний лічильник, морський хронометр, або ж геодезичне обладнання з кінця позаминулого століття.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

У Львові вже близько тридцяти років існує унікальний музей, аналогів якому немає на теренах України. Цей музей створений руками ентузіастів та налічує близько 800 експонатів, які розповідають про виникнення різних засобів вимірювання з кінця 18 ст. і до наших днів. Називається він – Народний музей метрології та вимірювальної техніки.

Працівник музею пан Ігор розповідає, що у доковідні часи музей відвідувало багато людей, серед яких були і іноземці. Зараз експозиція пустує через карантин. Цей музей також є цінним для студентів, які вивчають курс стандартизації і метрології, передбаченого планами багатьох вищих та середніх навчальних закладів.

У музеї можна побачити нутромітри, мікрометри, штангенциркуль, індикатори важільного типу, розмаїті ваги та тягарці, цукроміри, спиртоміри, лічильники води, радіотехнічні та радіоелектронні прилади та хронометри.

Серед унікальних приладів тут є тягарці скляні на 1 кг, 1 фунт, 200, 100, 50, 10 і 1 г 1-го розряду (1915 р., Росія), вага плечева з межею зважування 55 кг (1884 р.), вольтметр постійного струму для вимірювання напруги (1900р.), ампервольтметр (1891 р., США), морський хронометр (1960 р., СРСР), поршневий манометр (1850 р., США), дерев’яний лічильник для обліку електричної енергії (1930 р., Угорщина).

Особливу увагу привертає стенд із приладами для вимірювання тиску, розрідження, температури, на якому розміщені вакуумметр, градуйований в міліметрах ртутного стовпчика 4 кл., мілівольтметри, мости, пірометри, термометри.

Цей музей створений на громадських засадах при ДП «Львівстандартметрологія» та займає три зали першого поверху будинку установи. Вхід сюди також безкоштовний.

Адреса музею: вул. Князя Романа, 38, м. Львів.

Анна Чистякова, фото авторки

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!