Де у Львові можна побачити старовинний іконостас жовківської церкви святої Трійці

1399 0
Деякі ікони конструкції мають подвійне нашарування.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У музеї скульптури Йогана Георга Пінзеля можна побачити частину іконостасу жовківської церкви святої Трійці. У другій половині наступного року його повернуть назад у відреставровану церкву. Про це Tvoemisto.tv розповів старший науковий співробітник відділу Львівської національної галереї ім. Возницького, музей-заповідник Жовківський замок Володимир Герич.

Церква в якій був встановлений унікальний іконостас, була побудована ще в 1719 році. Згодом вона згоріла і була відновлена знову за гроші громади та королевича сина Яна III Собеського Костянтина. І вже для відновленої церкви створювали іконостас, швидше за все учні відомого художника Івана Рудковича.

«Ми його в 2019 році демонтували у зв’язку з тим, що приступали до вирівнювання церкви. На сьогодні іконостас практично на 90% відреставрований. В нас ще в Жокві декілька елементів залишилось. Більша частина у Львові, частина виставлена в музеї скульптури Пінзеля. Під час реставрації двох ікон Ісуса і Богоматері було проведено рентгенографію і виявилось, що ці ікони мають подвійне нашарування. Тобто є елементи ренесансного живопису школи Рудковича, які були потім в середині 18 ст. перемальовані швидше за все Василем Петрановичем, теж відомим художником», – розповідає науковець .

За його словами, хотіли спочатку зробити з цих двох ікон – чотири, адже є технології, які дозволяють відновити замальовані зображення. Але вирішили не робити цього, аби не втратити витвір мистецтва.

«Була спочатку думка і ідея розділити два живописи, і зробити з двох ікон – чотири. Але реставратори визнали, що при такій операції можуть бути пошкоджені обидва шари і ми втратимо і те, що маємо. Я думаю, що коли ми закінчимо церкву і встановимо там іконостас, ми також повісимо фотографії, щоб показати людям, як виглядає другий шар», – каже Володимир Герич.7

Науковець розповідає, що іконостас різьблений жовківськими майстрами. Зокрема згадує про родину Стобенських. Також за його словами, Рудкович Іван був одним з перших іконописців, які принесли в живопис елементи бароко. Відійшов від ренесансних зображень, від застиглих обличь, витягнутих ликів, і перейшов до зображення живих людей.

«Ще одна річ, яку ми не змогли вияснити: десь 100-150 років тому іконостас чомусь був піднятий над підлогою десь на пів метра. Ми це все демонтували і не прийняли ще остаточного рішення як встановлювати його далі. Ми зараз вирішуємо на якій рівень опускати іконостас, щоб повернутися до його первинного вигляду», – каже він.

П'ятиярусний іконостас має традиційну побудову та налічує приблизно п’ятдесят ікон. Він виготовлений з липи, його декор має глибоке різьблення, котре виконав Ігнатій Стобенський.

Анна Чистякова, фото авторки

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!