Декомунізація у Львові: у місті демонтували пам’ятну таблицю Степану Тудору

2883 1
Сьогодні, 25 травня, у Львові на вул. Дорошенка, 48 демонтували меморіальну таблицю Степану Тудору та Олександру Гаврилюку. Здійснили це у рамках закону про декомунізацію.
фото: facebook-сторінка Rostyslav Koval

фото: facebook-сторінка Rostyslav Koval

19 лютого мер Львова Андрій Садовий підписав розпорядження «Про виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у м. Львові».  У рамках цього розпорядження Галицькою районною адміністрацією у місті мало бути  демонтовано меморіальну таблицю О.Гаврилюку та С. Тудору на фасаді будинку №48 на вул. П.Дорошенка; тримачі для прапора, розташованих на фасаді будинків №18, 22, 24, 28 на вул. Шота Руставелі.

Так зараз виглядає стіна, на котрій розміщувалася меморіальна таблиця

Зокрема, у місті сьогодні уже демонтували таблицю Степану Тудору та Олександру Гаврилюку. На самій таблиці зазначено: «22 червня 1941 року біля цього будинку загинули від фашистської бомби українські письменники-комуністи Олександ Гаврилюк та Степан Тудор».

Зазначимо, що у Львові також мають перейменувати дві вулиці через приєднання. Таким чином вул. Г. Петровського приєднають до вул. В. Сосюри (з відповідною зміною поштових адрес), а вул. І. Мележа приєднають до вул. Земельної (з відповідною зміною поштових адрес).

Нагадаємо, 9 травня, близько сорока невідомих осіб у балаклавах намагались демонтувати пам’ятник Степану Тудору, що на площі Євгена Маланюка. Після цього у міській раді створили опитування з приводу того чи варто залишити пам’ятник на його місці, чи його краще демонтувати. Львів’яни могли висловити свою думку онлайн. Нині ж спільно з експертними середовищами та громадою міста опрацьовують питання щодо пам’ятника, тож його подальша доля буде відома уже сьогодні.

Довідка. Тудор Степан Йосипович (справжнє прізвище Олексюк) — український письменник, публіцист і політичний діяч у Галичині, філософ. Представник Львівсько-Варшавської школи філософії, доктор філософії.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
25 Травня, 2016 16:37
666 ... загинули вони від фашистської бомби ... а уркаїнська "влада" знищує наразі любу-кожну пам'ять про них ... бо боїться навіть згадки про минуле України , коли Україну справді розбудовували ... а нинішні "розбудовники" хіба що кнайп-наливайок конкретно набудували ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!