Демонтовані елементи з даху будинку на вулиці Гнатюка у Львові обіцяють зберегти

1847 0
Цінні елементи не підлягали демонтажу.
фото: lia.lvivcenter.org

фото: lia.lvivcenter.org

Учора, 15 вересня, львівське комунальне підприємство демонтувало аварійний елемент даху будинку на вул. Гнатюка, 5/7. Відповідне фото опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуку львівська історикиня архітектури, дослідниця Тетяна Казанцева.

За словами заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, демонтажу не підлягали цінні елементи з даху. Однак на фото якраз видно будинку, що серед елементів є цінні частини даху і карнизу.

Читайте також: Як у Домініканському соборі реставрують вітражі. Фото

Їх передадуть в Управління охорони історичного середовища та повернуть при реставрації цього будинку. 

«Щодо даного випадку проведемо службове розслідування. Також на виконком винесемо новий порядок дій у подібних ситуаціях, коли є загроза падіння цінних елементів з даху історичного будинку», – каже він.

Додамо, чотириповерховий будинок спорудили 1876-1877 рр. за проєктом Фелікса Ксенжарського на замовлення Галицького кредитного банку. Це типовий зразок неоренесансу 1870-х років. Подвійний номер свідчить про те, що внаслідок реконструкції у будинку об'єдналися два попередні. Сьогодні тут розміщена дитяча музична школа, на першому поверсі діють крамниці.

Нагадаємо, що у березні цього року у Львові на смітник викинули 99 фрагментів вітражу. Йшлося про приблизно 50-70 квадратних метрів суцільного розпису в будівлі на вул. Митрополита Андрея, 10. А також з фасаду Палацу спорту «Трудові резерви», що на вулиці Василя Стуса, 2 у Львові, робітники частинами демонтовували радянський барельєф. Його теж обіцяли повернути після робіт на фасад, де він був. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!