День Львова: 12 цитат відомих львів’ян про рідне місто

59108 0
Tvoemisto.tv постійно розповідає про львів’ян, які творять наше місто. Історії успішних культурних діячів, лікарів, економістів, рестораторів, науковців тощо можна знайти у спецпроекті «Люди Твого міста». Обов'язковою темою розмови із героями спецпроекту є Місто Лева у всіх його проявах. Із нагоди 760-ліття Львова пропонуємо 12 цитат відомих львів’ян про рідне місто.
фото: tvoemisto.tv

фото: tvoemisto.tv

Історик, публіцист, професор УКУ та публічний інтелектуал Ярослав Грицак каже, що йому знадобилося кілька років, аби полюбити Львів. Нині ж науковець переконаний, що знову обрав би це місто для життя, якби мав таку нагоду. Про Львів минулого і Львів майбутнього Ярослав Грицак розповів в ексклюзивному інтерв’ю.

Оксану Муху часто порівнюють із Квіткою Цісик, помічаючи у цих двох жінках чимало спільного. Співачка не заперечує і навіть називає Квітку своїм учителем, але каже, що мусить проторувати і власний шлях. Оксана Муха переконана: у складні для країни часи не варто забувати про фестивалі й концерти, а культурне життя Львова треба представляти не лише «салом й пампухами». Співачка розповіла, як вона відчуває пісню, яку особливу рису мають українці та чому ніколи й нізащо не покине рідного міста.

Львів’яни звикли помічати на вулицях міста братів Радковців. По-батярськи вбрані, харизматичні та балакучі, – Петро та Іван Радковці знайомлять зі Львовом туристів, а часом і тутешніх мешканців. Брати переконані, що лише пропустивши місто через себе, перейнявшись його проблемами, можна відкривати його для інших. Вони розповіли не лише про професію екскурсовода, унікальність Львова та батярської субкультури, а й про свою нову книгу, волонтерську діяльність та недоліки нашого міста, яких варто позбуватися.

Олег Цьона – актор, який у свідомості львів'ян нерозривно пов'язаний із театром імені Леся Курбаса, а театр нерозривно пов'язаний із ним. Заслужений артист України, лауреат обласної премії в галузі театрального мистецтва імені Бориса Романицького. Разом із тим, Олег Цьона активно освоює і галузь кіно – він знімався у фільмах «Тіні незабутих предків», «Політ золотої мушки», «Данило Галицький» тощо. У розмові актор розповів про труднощі для українського кіно, про особливості їзди на велосипеді та про свої вистави у першому класі.

Борис Гудзяк – президент Українського католицького університету, єпископ Паризької єпархії УГКЦ. До Львова вперше приїхав у 17 років. Зараз своїм домом називає Париж та радо повертається до Львова – міста, яке завдяки його праці змінилось назавжди. Про дискурс та прозорість УКУ, кагебістів у Львові, образ доброго львів'янина та пам'ятник Шептицькому – читайте у мультимедійному проекті tvoemisto.tv «Люди Твого міста».

Маркіян Іващишин – один із провідників «революції на граніті» 1990 року. Співзасновник мистецького об’єднання «Дзиґа», підприємець, культурний, політичний та громадський діяч. Арт-продюсер низки мистецьких проектів та організатор музичних фестивалів. Співтворець «Львівської газети» та керівник радіопроекту «Ініціатива Niko FM», словом людина дії. Tvoemisto.tv пропонує розмову про громадянське суспільство, розвиток Львова, а також про гармонію міста і його мешканців, Полтву та парки.

Львів належить до тих міст, у яких є душа, і де людина може себе знайти. Історик, львовознавець, гід Ігор Лильо розповів про історичну тяглість міста, його поліетнічність, греків, цитрини, оливки й галицьку кухню.

Ігор Юхновський захоплює своєю життєвою енергією та працьовитістю. Маючи за плечима роки роботи у парламенті та голосування за незалежність України, діяльності в гуманітарних та фізичних наукових інститутах, він продовжує свої дослідження, видає книги про Другу світову війну, яку довелось пережити, і пише нові. Більше про видатного фізика-теоретика та його любов до Львова читайте у повному інтерв’ю.

Дисидент, політв’язень та віце-ректор Українського католицького університету, правозахисник та наставник для багатьох поколінь – Мирослав Маринович опікується і студентами УКУ, і львівським бізнесом, часто читає їм лекції про успіх, мораль, розвиток. Людина, яка любить Львів, але критикує його подекуди совковість і боязнь іншої ідентичності, розповіла свої юнацькі мрії, пов’язані з цим містом, та віру у його добре майбутнє.

Влодко Кауфман – український художник, співтворець мистецького об’єднання «Дзиґа», автор виставок та творець мистецьких перформансів, інсталяцій, акцій та проектів. У розмові із Tvoemisto.tv він ділиться своїм баченням самовартості українського мистецтва, естетики львівських кафе, а також розповідає про улюблену частину Львова, джерело натхнення, духовну ціну мистецтва та специфіку іконописання.

Олександр Фільц, головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні, відомий у Європі фахівець (зокрема він очолював Європейську асоціацію психотерапевтів). Його Львів – це ще трамваї з дерев'яною підлогою, прогулянки Личаківським кладовищем, перемішаний аромат кави з каналізацією, пліснявою мурів і мудра настанова від дідуся – ми всі живемо sub specie aeternitatis.

Екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета народився у Львові, тут отримав диплом спеціаліста з економіки у Львівському національному університеті ім. І. Франка. Після тривалої освіти за кордоном та будівництва успішної кар’єри у столиці України він повернувся до Львова. Тепер Павло Шеремета очолює Школу управління (School of Public Management), яку відкриває Український католицький університет і яка готуватиме висококваліфікованих менеджерів для роботи в центральних і регіональних органах державної влади та місцевого самоврядування. 

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!