День Львова знову відзначатимуть у вересні

3296 0
Через карантин свято перенесуть на осінь – якщо все буде добре.
фото Євгена Кравса

фото Євгена Кравса

Цьогоріч офіційні святкування Дня Львова планують перенести на початок осені, сказав міський голова Львова Андрій Садовий, передає пресслужба ЛМР.

«Будемо дивитися, як розгортатиметься ситуація в Україні, і вже тоді прийматимемо кінцеве рішення. Думаю, що відзначатимемо десь на початку осені. Але, наголошую, все залежить від загальної ситуації в країні», – сказав Андрій Садовий.

Як було раніше

До 1929 року день міста у Львові відзначали у вересні, проте це свято не виокремлювали з-поміж інших вересневих – як от релігійні свята, свято врожаю, національні свята тощо. Додамо, що на той час головним храмом міста був храм Марії Сніжної, свято якого також відзначали у вересні.

У 1929 році магістрат офіційно затвердив датою святкування Дня Львова кожні перші вихідні вересня. Так тривало до 1939 року – допоки не напала Німеччина. У радянський час день міста як такий не відзначали – його та святкові демонстрації до цього дня відновили у 1986 році.

У 1990 році головним храмом Львова стала церква святого Юра, а Юрій Змієборець замінив Яна з Дуклі на посаді патрона Львова. Утім, святкувати день міста продовжували у вересні. І лише у 2002 році тодішній міський голова Любомир Буняк видав постанову, за якою день міста стали відзначати у день святого Юрія – 6 травня, або у найближчі до нього вихідні. Протягом минулих років день міста відзначають у першу неділю травня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!