Депутати погодили кредит у 14 млн євро для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища

1365 0
Рішення підтримали 50 депутатів після чотирьох днів перерви та запеклих дебатів.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Депутати ЛМР підтримали кредит від Європейського інвестиційного банку. Йдеться про 14 мільйонів євро, які скерують на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та на розвиток центрів роздільного збору відходів. За ухвалу «Про надання місцевої гарантії Львівської міської ради у 2021 році з метою забезпечення виконання боргових зобов’язань ЛКП «Зелене місто» у межах проєкту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» на сесії сьогодні проголосувало 50 депутатів після запеклих дебатів.

Місто планує взяти 14 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції і розвитку. Позика під 2,5% річних на 15 років. Гроші необхідні для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

  • Реконструкція Грибовицького сміттєзвалища – 9, 533 млн євро.
  • Закупівля обладнання для міської станції компостування – 1,1 млн євро.
  • Розвиток центрів роздільного збору відходів – не більше 3,45 мільйонів євро

Кредит планують взяти на 15 років під 2,5 % річних. Минулого тижня саме на цьому питанні призупинили засідання.

Під час розгляду цього питання виникло протистояння між депутатами та міським головою. Фракція «Варта» заявила, що не підтримуватиме цього кредиту, допоки не отримає детального звіту від керівника ЛКП «Зелене місто» Тараса Калужного, якого призначили у серпні цього року.

Читайте також: Грибовицьке сміттєзвалище через 5 років після трагедії. Які роботи тут проводять

«Було 4 дні, щоби керівник цього ЛКП прийшов до нас на засідання фракції, він прийшов лише за пів години до нинішнього засідання з відповідними роз’ясненнями. Це питання потребує деяких технічних коректив, щоби ми не мали випадку, коли піде керівник ЛКП і ми знову не буде розуміння, куди витрачено кошти, тому пропоную перенести розгляд», – зазначив голова фракції «Варта» Юрій Мартинюк.

Міський голова запропонував проголосувати цю ухвалу із правками: розподіл коштів відбуватиметься лише після розгляду і огоджень екологічної та бюджетної депутатських комісій. А також у раді створять окрему комісію, яка буде контролювати використання цих коштів, до неї увійдуть представники усіх фракцій.

Міський голова Андрій Садовий зазначив, що якщо місто відмовиться від цього кредиту, то його отримає інше місто країни.

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі

«Ми можемо відмовитись від співпраці з європейським інвестиційним банком. Йдеться про найдешевший відсоток, який може бути. Йдеться про контроль депутатськими комісіями за розподілом коштів, що ще треба проговорювати. От є пан Бербека, якби йому хтось запропонував на 15 років взяти такі кошти, на 2,5 %, то він би тут затанцював, або ж депутат Різник. Чи Гутник, він би біг брав негайно ті гроші, про що ми дебатуємо. Кожен з вас, як підприємець підписав би ці документи негайно. Пан Печенко, наприклад, скажіть, що ще треба тиждень часу. Потім будете до мене приходити консультувати по тих чи інших питаннях, я також скажу, що треба тиждень часу!», – говорить міський голова.

Додамо, що нині відбувається комплексна рекультивація Грибовицького полігону ТПВ, яка передбачає 2 етапи – технічний та біологічний. У комунальному підприємстві «Зелене місто» додають, що після завершення цих робіт звалище буде екологічно безпечним і доступним для людей. Роботи, згідно з міжнародним контрактом, виконує турецька компанія «J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP». Наразі підрядник виконує технічну рекультивацію. Біологічний етап рекультивації триватиме близько трьох років – з 2022 по 2025 рік. Планують вкрити полігон шаром родючого ґрунту товщиною 30 см, посіяти траву та висадити дерева. Загальна вартість робіт становить понад 17 млн євро.

 

Нагадаємо, Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі під Львовом. Площа звалища становить понад 38 га. Закрили Грибовицьке сміттєзвалище після трагедії 2016 року, тоді на території сміттєзвалища спалахнула масштабна пожежа, стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників. У львові почали будівництво сміттєпереробного заводу, що буде на вул. Пластовій, 13. Його планують збудвати до серпня 2023 року. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва). Утім у липні цього року його змінили на польську компанію, Control Process S.A. Яка запропонувала на тендері вищу ціну з поміж інших компаній – 37 мільйонів євро. 

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!