Дерева vs пам’ятники. Три місця, які змінять Львів

3506 2
Останнім часом у Львові точаться дискусії навколо вирубки дерев, на місці яких мають з’явитись нові споруди, що вплинуть на інфраструктуру міста. На площі Святого Юра вже розпочали зрізку дерев, які заважають будівництву пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому. У сквері на перетині вулиць Чупринки-Вербицького-Бандери зрізали 100-літні ялини, щоби встановити на їхньому місці пам'ятник Вербицькому. А на проспекті Чорновола «жертвами» урбанізації стали 13 дерев, які заважають будівництву музею «Територія Терору». Tvoemisto.tv з’ясувало скількох тополь, ялин та чагарників вартувала поява у Львові двох пам’ятників і одного музею.

Пам’ятник Андрею Шептицькому

На початку березня львів’яни  організовували спільний сніданок у сквері біля Собору, аби захистити тутешні дерева від знищення. Адже згідно із проектом спорудження пам’ятника Андрею Шептицькому, частину дороги із автобусною лінією планують перенести, а більшість насаджень – вирубати. Попри це, 19 березня розпочався процес зрізки сухих дерев на площі Святого Юра, які треба видалити в цей період.

Розробники проекту підкреслюють, що інвентаризацію зелених насаджень провели спеціалісти Ботанічного саду Національного лісотехнічного Університету. Під проектовану дорогу попадають (під реконструкцію – вирубка і пересадка) деревно-чагарникові рослини, з них: 10 – в доброму стані, 26 – в задовільному стані (хворі), 15 – в незадовільнму стані (сухостої). Проектом передбачена кількість нових зелених насаджень - до 100 деревно-чагарникових рослин, які пересаджуватимуть повномірно.

 

Пам’ятник  Михайлу Вербицькому

Наприкінці квітня у сквері на перетині вул. Чупринки-Вербицького-Бандери поблизу школи зрізали 100-літні ялини, щоби встановити на їхньому місці пам'ятник Вербицькому. На місці дерев планують замостити гранітним каменем близько 900 квадратних метрів скверу та встановити тут пам'ятник композитору Михайлу Вербицькому. Встановлення пам'ятника заплановано до 200-річчя від дня народження автора мелодії Державного Гімну «Ще не вмерла Україна». Усі дозволи на зрізку дерев є, переконують у Галицькій районній адміністрації.

«Із 9 дерев, що були зрізані, три були аварійними –  верба і дві сухі ялини. Зрізка іще 6 ялинок була запланована відповідно до дозвільних документів для реалізації проекту із встановлення пам'ятника Вербицькому», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації Микола Захарків. За його словами, дозвіл на зрізку дерев дали у управлінні екології Львівської міської ради. Іще 1 сосна віком менше 8 років та два кущі були перенесені. Їх висадили неподалік – поблизу школи, що розміщена біля скверу. Більше дерев зрізати у цьому сквері не планують, запевнив Захарків.

 

Музей «Територія Терору»

На проспекті Чорновола (під мостом) станом на 5 травня зрізали 13 дерев, 11 із яких – тополі. Як пояснив Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Андрій Галушка, вирубка дерев ведеться відповідно до дозвільних документів для реалізації проекту Музею «Територія Терору».

«Була створена спеціальна комісія, яка визначила, які саме дерева необхідно видалити для забезпечення проведення робіт по зведенню музею. Після проведення усіх необхідних робіт озеленення буде відновлене», – сказав Галушка.

Як ми вже інформували раніше, комплекс музею за адресою проспект В. Чорновола, 45, складатиметься з чотирьох зон, а саме: «Аванзони», «Алеї тоталітаризму», «Пересильної тюрми № 25» та автостоянки для відвідувачів. Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн. Наразі триває інтенсивний етап будівельних робіт. Вже закладений фундамент для першого експозиційного павільйону і відбуваються роботи із влаштування основи для підлоги виставкових приміщень.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
6 Травня, 2015 00:04
Ярослав Минулого четверга під час поїздки до Ужгорода з болем у серці споглядав на вирубані ліси у горах... Я не розумію чому стільки галасу за кілька дерев у Львові і мовчанка за цілі ліси вирубані в горах? Пам'ятники великим українцям мають мати місце в наших містах!
5 Травня, 2015 22:22
Андрій Дуже недолуге формулювання у вступній частині: "На площі Святого Юра вже розпочали зрізку дерев, які заважають будівництву пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому". Недолуге - бо ті зрізані дерева не мають відношення до встановлення пам'ятника - їх зрізано (20+ шт.) лише з огляду на їх стан.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!