Держава підтримуватиме грантами наукові дослідження та розробки в Україні

1552 0
Кабмін ухвалив створення Національного фонду досліджень.
ілюстративне фото: Урядовий Кур

ілюстративне фото: Урядовий Кур'єр

Сьогодні, 4 липня, Кабінет міністрів України ухвалив створення Національного фонду досліджень, який з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок. Про це повідомляє прес-служба міністерства освіти і науки.

За словами міністерки освіти і науки Лілії Гриневич, створення такого фонду було однією з рекомендацій Європейського Союзу, що були надані за результатами незалежного аудиту науково-інноваційної системи України.

«Фінансування науки за останні 2 роки було збільшено на 69%. Однак в Україні досі не існувало інституції, яка могла б надавати гранти на дослідження і розробки на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. Така штучна сегментація наукової сфери обмежує не лише наукову конкуренцію, але й можливості міжвідомчої кооперації. Адже МОН, наприклад, не має права фінансувати діяльність установ НАН, так само як і НАН не має можливості спрямовувати передбачені на її діяльність кошти до університетів», – говорить вона.

Читайте також: У Львові відкрилася Мандрівна виставка науки. Фоторепортаж

Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Кошти Фонду формуватимуться за рахунок державного бюджету, добровільних внесків, зокрема й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів. Розмір бюджетного фінансування визначатиметься окремим рядком бюджету на підставі пропозицій очолюваної прем’єр-міністром Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

«Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для усіх українських науковців», – пояснює Лілія Гриневич.

Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:

  • безпосередньо виконання наукових досліджень та розробок;
  • сприяння науковій співпраці, науковій мобільності, зокрема наукове стажуванням наукових працівників, у тому числі й за кордоном;
  • розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок;
  • розвиток дослідницької інфраструктури;
  • підтримка проектів молодих вчених;
  • популяризація науки тощо

Читайте також: Амбасадори Твого міста. Спадковий хімік зі шляхетної родини

Наглядова рада Фонду, якою буде Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій, визначає загальну стратегію Фонду, здійснює загальну координацію та контроль його діяльності, має право ініціювати аудиторську перевірку, визначає структуру Фонду. Також вона обиратиме наукову раду, яка відповідатиме за формування умов конкурсів, визначення пріоритетів, координацію та контроль проведення Фондом експертизи та відбору проектів.

Тим часом виконавчого директора та дирекцію обиратиме на конкурсних засадах наукова рада. Вони забезпечують поточну діяльність Фонду, організацію та проведення конкурсів, укладання договорів, контроль цільового використання бюджетних коштів, звітування та забезпечення документообігу.

Персональний склад Наукової ради Фонду, за результатами конкурсного відбору, призначається Урядом. Так само Урядом призначається виконавчий директор, який очолюватиме Фонд як бюджетну установу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!