За закритими дверима. Львівський аеропорт домовляється з лоукостерами

6098 0
Переговори між Міжнародним аеропортом «Львів» імені Данила Галицького та іноземними авіаперевізниками, серед яких є лоукостери, близькі до завершення.
Фото: stadion.lviv.ua

Фото: stadion.lviv.ua

Авіаподорожі львів’ян часто починаються з автобуса до Варшави чи Кракова. Долетіти зі Львова до Стамбула у грудні коштуватиме близько двох тисяч гривень, а до Парижа – три тисячі. З Варшави – вдвічі дешевше. Літати літаками українських авіакомпаній – дороге задоволення, та й чимало популярних напрямків доступні лише з пересадкою, або навіть кількома.

Розкішний новий термінал львівського аеропорту, збудований до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, дивує туристів порожнечею. Пасажирам пропонують порівняно невелику кількість напрямів (тридцять міжнародних і два внутрішніх), тож можливості аеропорту використовуються не повністю. За останні роки значно зросла кількість рейсів до Туреччини; натомість, зі Львова через кризу пішов один із найбільших лоукостерів – Wizz Air.

Хоча начебто обіцяв повернутись – так, принаймні, стверджувала в липні директорка Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького Тетяна Романовська. Вона також розповіла про переговори з ірландським лоукостером Ryanair та ще трьома іноземними авіакомпаніями, які планують почати працювати у Львові 2017 року.

У листопаді на запитання «Твого міста» про те, як просуваються переговори з лоукостерами, Тетяна Романовська відповіла: «Є досить позитивні зрушення, але поки що ми не хочемо робити гучних заяв, поки немає офіційного підтвердження». Рішення, за її словами, має бути прийняте в найближчі дні – тоді можна сподіватись на оприлюднення деталей.

Приліт: туристів побільшає, але потрібні готелі

Тетяна Романовська запевнила, що кількість як внутрішніх, так і зовнішніх авіарейсів незабаром збільшиться. «Українські напрямки переповнені. Міжнародні рейси теж потребують розширення. Це не лише дасть змогу українцям без перешкод літати закордон, а й привабить більше іноземних туристів», – прокоментувала вона.

Зараз послугами аеропорту користуються переважно іноземні мандрівники, шукачі пригод і розваг, рідше – закордонні бізнесмени, дипломати й політики. Аналітик Інституту Міста Олена Гунько, яка досліджує розвиток туризму у Львові, вважає, що відсутність дешевих авіаквитків – не головна перешкода для іноземних туристів. «Кількість туристів здебільшого залежить від інфраструктури готелів», – коментує вона. Чи справді лоукости впливали на потік іноземних туристів до Львова, покаже дослідження стану туристичної галузі за останні п’ять років, які проводить інститут.

Тетяна Романовська впевнена в тому, що поява дешевих авіарейсів зробить Львів більш інтегрованим і популярним серед туристів, проте погоджується: успіх залежить від співпраці аеропорту й міста. «Питання в тому, чи готове місто прийняти нову хвилю туристів, наскільки добре налагоджений транспортний зв’язок, чи є готелі, хостели тощо», – говорить директорка. За її словами, до міста зазвичай приїжджає типовий заможний європеєць, для якого Львів – порівняно дешевий напрямок, а поява лоукостів стане додатковим стимулом обрати саме наше місто.

Читайте також: А полякам тут комфортно? Чого бракує туристам у Львові

Дарина Бузовська – мандрівниця зі стажем, яка протягом останніх двох років побувала у двох десятках країн. На її думку, більшість туристів, які їдуть до нас – мешканці великих міст, які мають доступ до інтернету і можуть отримати всю необхідну інформацію про Україну. «До нас часто їдуть мешканці сусідніх країн, які можуть заощадити на перельоті. Часто приїжджають турки для «пошуку кохання». Такі туристи їдять у кафе й ресторанах, купують сувеніри, відвідують пам’ятні місця й таким чином поповнюють бюджет міста», – каже Дарина.

Відліт: студентам і мандрівникам стане легше

Львівській молоді авіаквитки зазвичай не по кишені – студенти воліють подорожувати автостопом або автобусами до найближчих аеропортів, звідки літають лоукостери. Для багатьох львів’ян дешеві авіарейси стануть нагодою побачити світ – особливо якщо Україна таки отримає довгоочікуваний безвізовий режим із ЄС.

Дарина Бузовська навчається у Франції, але літає на навчання через Польщу: дорога триває два дні. «Минулого разу їхала до Варшави Blablacar’ом, а звідти летіла до Парижа. Цього разу вирішила трохи зекономити час і летіти з Вінниці до Польщі, а потім уже до Франції, бо на кордоні тримають дуже довго. Звісно, було б дуже зручно літати зі Львова, але це занадто дорого – я їжджу додому щомісяця. Лоукостів немає, а від чого залежать ціни на літак – одному Господу Богу відомо», – нарікає львів’янка.

Читайте також: Звідки і за чим туристи їдуть до Львова. Результати дослідження

Підприємець Святослав Кучмій регулярно їздить зі Львова до німецького Дортмунда. Після того, як Wizz Air скасував рейси зі Львова, чоловікові доводиться робити щонайменше одну пересадку й витрачати на квитки значно більше грошей. «Бізнес-подорожі стали не лише незручними, а й фінансово невигідними, – каже Святослав. – Сподіваюся, поява нових лоукостерів суттєво полегшить перельоти й дасть змогу збільшити кількість рейсів зі Львова».

За перше півріччя 2016 року, за повідомленням Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, через повітряні ворота Львова пройшли 282 тисячі пасажирів – на 20,2% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. (Для порівняння, пасажиропотік краківського аеропорту Баліце – три мільйони пасажирів на рік.) Кількість виконаних рейсів зросла на 19,3% – до 3760. Найбільше пасажирів перевозили «Міжнародні авіалінії України», польська LOT, «Азур Ейр Україна», Pegasus Airlines і «Роза Вітрів Україна».

Підготували Марія Глушко та Яна Проценко 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!