Детальний план виходу України з карантину та мовні звільнення у Шмигаля. Головне за ніч і минулу добу

6568 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото Марії Стахів / Твоє місто

Фото Марії Стахів / Твоє місто

Вихід з карантину. Кабмін Шмигаля розробив план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. Стартова точка його реалізації – 11 травня. Інші дати поки що не відомі, названі лише часові проміжки – запуск кожного етапу через 10 днів.

Основна причина початку першого етапу – протягом 10 днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується у межах 5%. Запрацюють: Парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони (окрім дитячих майданчиків); Частина об’єктів індустрії краси; Тренування у командних видах спорту; Оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами; Кав’ярні (обслуговування на виніс); Автомийки, веломагазини, велопрокат; Нотаріуси, адвокати, аудитори.

Читайте також: Бізнес за командою не працює. Роман Матис про плани уряду та інвесторів під час карантину

Другий етап – 10 днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протестованих у країні щоденно знижується, щоденна кількість осіб, які одужали, стала або зростає. Планується запустити: Побутове обслуговування населення; Відновлення навчання випускних класів у школах, підготовка до проведення ЗНО; Заклади громадського харчування (обслуговування на виніс); Кінотеатри просто неба; Спортивні зали та фітнес-центри; Готелі; Відновлення спортивних змагань, у яких беруть участь не більше 50 осіб без глядачів.

Третій: 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків. Лікарні зайняті хворими з COVID-19 менше, ніж на 10%. Мають запрацювати: Спортивні й дитячі майданчики; Заклади освіти (окремі); Метрополітен (спецперевезення); Міжміське транспортне сполучення в межах області; ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків); Театри та кінотеатри; Заклади розміщення: хостели, санаторії, бази відпочинку; Заклади громадського харчування з відвідувачами.

Четвертий: Протягом 10 днів поспіль кількість нових, не пов’язаних між собою випадків, щоденно менше ніж 5 на область. Відкриються: Метрополітен та весь наземний громадський транспорт; Торговельно-розважальні комплекси та інші розважальні заклади; Спортивні зали та фітнес-центри; Заклади громадського харчування; Заклади культури; Заклади освіти; Планова медична та стоматологічна допомога.

І п’ятий етап: Поодинокі випадки, які пов’язані виключно з імпортуванням захворювання. Скасують усі інші обмеженння, крім встановлених місцевою владою.

Читайте також: На вулиці Лесі Українки у Львові висаджують клени. Фото

Коронавірус – Київ – Львів. В Україні за добу 477 нових хворих на коронавірус. Загальна кількість 7647 пацієнтів. Зростає позитивне співвідношення тих, хто одужав – 601, над померлими від COVID-19 – 193 особи. Антилідери все ті ж: Чернівецька область (1199), місто Київ (1122), Івано-Франківська (684), Тернопільська (532) області.

На Львівщині – у 298 пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус. Вилікувалося – 39 осіб, померло 12 осіб.

Обласна та міська комісії з питань ТЕБ і НС вирішили заборонити відвідувати цвинтарі до кінця карантину. Доступ до них матимуть лише учасники похоронних процесій. А у Львові через карантин на 2021 рік перенесли фестиваль Leopolis Jazz Fest.

Чехія – Росія – Фінляндія. Із 24 квітня уряд Чехії дозволив своїм громадянам виїжджати за кордон, зокрема й на відпочинок в інші країни. Чехія стала першою країною ЄС, що відкрила кордони після карантину.

У Молдові з 27 квітня відновлять роботу всі торгові точки, за винятком ринків і торгових центрів.

Читайте більше: Центру легеневого здоров’я, де лікують важкі пневмонії у Львові, передали аспіратори з Польщі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко озвучив свою версію коронавірусу – «Господь ударив людей по голові коронавірусом» через безвідповідальне ставлення до природи.

У Москві помер ще 41 пацієнт з COVID-19, загальна кількість жертв епідемії в місті досягла 366. За даними експертів Deutsche Bank, російський Фонд національного добробуту може бути вичерпаний трохи більш як за два роки за ціни російської нафти Urals 15 доларів за барель.

А до Фінляндії на сезонні роботи чартерним рейсом полетіли близько двохсот громадян України. Рейс був організований на прохання фінських фермерів.

Знакове звільнення. Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова через пів року після призначення написала заяву про звільнення за власним бажанням.

За її словами, вона так і не отримала жодної заробітної плати. Монахова розповіла, що усі її звернення до Офісу президента іґнорували. До президента Зеленського Монахова так і не потрапила. Звільнитися вона вирішила після того, як питання про створення секретаріату в день голосування у Кабміні, раптово зникло із порядку денного: «Я зрозуміла, що всі мої дії заблоковані. Продовжувати брати на себе відповідальність за те, на що ніяк не можеш вплинути, безглуздо».

Читайте також: Чи стало повітря у Львові чистішим за час карантину. Результати дослідження

«Пішли» голів ДПС та Митниці. Кабмін учора увечері звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та голову Митної служби Максима Нефьодова. Міністр фінансів Сергій Марченко назвав це першим кроком до очищення фіскальних органів держави. А Верланов вважає своє та Нефьодова звільнення нічим не обґрунтованим «політичним рішенням».

Він подав заяву до Офісу генпрокурора проти колишнього міністра економіки Ігоря Уманського, звинувачуючи його у неправдивому повідомленні про злочин. 

А у Львові продовжують цвісти магнолії. Цього року вони красиві, як ніколи. Може тому, що ми їх через  карантин майже зовсім не бачимо. Трохи сумно, але, ймовірно, таким чином ми навчимося більше цінувати красу, що нас оточує. Гарного дня, Вам!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!