Деякі модульні будинки для переселенців у Львові планують переформатувати до зими

2183 0
Контейнери можуть бути переформатовані, достиковані новими секціями і використовуватися як зимовий варіант, де є спільний коридор.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

До зими планують переформатувати будинки у деяких контейнерних містечках Львова, де мешкають переселенці. Зараз розглядають низку варіантів, а також комунікують з поляками, які на початку повномасштабної війни віддали свій військовий резерв. Про це у програмі «Тема тижня» повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. 

«Із погляду асортименту – будинки були для відкритого кемпу, літнього варіанту, коридорних секцій не було. Ми не мали часу чекати, тепер вони (коридорні секції – ред.) з'являються, і ми думаємо, як адаптуватися до зими. У березні-квітні люди використовували обігрівачі, у стелях, стінах контейнери мають якісний теплоізоляційний PIR-матеріал, який має ті ж властивості, що й товстіший. Вони можуть використовуватися взимку, тому розглядаємо варіант, як переструктурувати і скомбінувати ці контейнери, вони дуже якісні», – пояснює він. 

Читайте також: На будівництво реабілітаційного центру «Незламні» у Львові зібрали понад 2 мільйони євро від донорів

За словами Антона Коломєйцева, контейнери можуть бути розібрані, переформатовані, достиковані новими секціями і використовуватися під зимовий варіант, де є спільний коридор. 

«Кількість людей, яка проживає у таких містечках, змінюється. Ми не знаємо, які будуть умови в інших містах…Люди, які переїхали у контейнери, до цього жили у спортивних залах шкіл, комунальних закладах і якість тих мінімальних умов краща, ніж вони мали, плюс діти мають майданчик поряд», – додає він.

Водночас центр матері та дитини, що відкрили напередодні для вагітних переселенок та породілль, уже готовий до зимового періоду. Ті будинки мають опалення, і його вистачить, щоби добре обігріти приміщення. 

Читайте також: У Львові відкрили тимчасове житло для вагітних переселенок

«Ми вийшли на розуміння – каркасно-щитове будівництво, яке має достатню теплоізоляцію у стінах, базальтову вату 15 см товщиною, дах 25 см. Це утеплення краще, ніж будь-яка багатоповерхівка 70-80 років у Львові. Я відвідував ці будинки у спеку, там було прохолодно. Це означає, що будинок добре утеплений, не пропускає спеку і не буде випускати тепло взимку. Вони мають опалення, його вистачить, щоб добре обігріти будинки. Це якраз варіант – уже готовий до зимового періоду», – каже головний архітектор Львова.

Нагадаємо, що у Львові відкрили Центр матері та дитини «Незламні матусі» у мікрорайоні Тракту Глинянського, де проживатимуть породіллі та вагітні переселенки, які переїхали з зони бойових дій. Загалом там зможуть мешкати понад 100 людей. Окрім цього, під житло для переселенців переоблаштовують народний дім у селі Великі Грибовичі.

Ольга Коваль

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!