Ділові амбіції Львова. Як у місті збудувати прибутковий конгрес-хол?

3633 0
У Львові тривалий час дискутують, чи варто будувати конгрес-центр. Є навіть пропозиція розмістити його неподалік «Арени Львів». Журналіст Tvoemisto.tv розпитав у генерального секретаря асоціації «Конференції та конгреси в Польщі», експерта з конференц-індустрії Славоміра Врублевського, чи доцільно у Львові розвивати діловий туризм, чи справді нам потрібен конгрес-хол та як не потрапити у пастку Олімпіад.
Фото: express2.converia.de

Фото: express2.converia.de

Амбіції

Я знаю багато міст, в яких є амбіції розвивати бізнес та конференц-туризм, але дуже багато залежить від сприяння міського голови. Андрій Садовий заявив, що хоче побудувати конгрес- і експо-центр. І бізнес-середовищу слід до цього бути готовим. Треба собі уявити, що якщо розпочнеться будівництво, то воно триватиме 1,5-2 роки. Ще до двох років буде тривати інвестиційна підготовка, і у 2020 році можна буде відкрити такий центр. Щоб це збулось, треба зараз готувати та планувати події, які від першого дня, з моменту його відкриття будуть там відбуватися.

В бізнесі чотири роки дуже швидко все змінюють. Слід показати Львів, як місце конференційне. Налагоджувати контакти з міжнародними організаціями. Виглядає на те, що зараз у місті це робиться.

Славомір Врублевський

Оптимальний план для Львова. Приклад Олімпіад

Конгрес-центр мав би вміщувати 2 тисячі осіб. І треба собі відповісти, чи Львів до цього готовий? Приїхали 2,5 тисяч осіб, закінчилась конференція: як подорожувати містом, де ночувати, яким таксі користуватися? Чи є достатня кількість місць в ресторанах, в готелях? Це є ланцюг послуг, які треба за чотири роки запланувати. Бо в іншому випадку дійде до ситуації, як в інших містах, де проводили Олімпіади. Найбільш драматичним прикладом є Афіни. Олімпіада там була доволі дорогою, а стадіон стоїть порожнім, олімпійське містечко також пустує, і відбувається поступове знищення цієї інфраструктури. В Монреалі, на місці, де була Олімпіада, є зоопарк. В іншому місці є студентський гуртожиток.

Читайте також: У Львові побудують конгрес-центр на 800 місць. Візуалізація

Я не знаю, який є план для Львова. Думаю, фахівці повинні розрахувати мінімальні та максимальні варіанти, а також оптимальний варіант. І досягти балансу, використовуючи дані про місця для нічлігу, можливості аеропорту, перспективу фінансових затрат. І тоді окреслювати, яким має бути цей центр. Інвестор, який хоче конгрес-центр, має одночасно говорити і про маркетинг. Це люди і контакти.

Краків, як приклад

В Кракові була ще складніша ситуація. Адже в один рік, коли було відкрито IСЕ Kraków, відкрили EXPO Kraków та Tauron Arena Kraków. Відтак в один рік у місті постали три об’єкти. А за 65 км від Кракова, в Катовіце, які з’єднані автострадою, побудували найбільш новітній в Польщі конгрес-центр на 10 тисяч квадратних метрів. 

ICE Krakow. Фото: aasarchitecture.com

Конгрес-центр як нове місце для зустрічей

Слід розуміти, що конгрес-центр – це не тільки місце для міжнародних конгресів. Згідно із статистикою, міжнародні конгреси займають лише 15% від всіх подій. Решта – це внутрішні події – регіональні та локальні. Тут також мають відбуватися концерти, спортивні та релігійні події, політичні зустрічі тощо. Всі це може проходити у цьому конгрес-центрі. Тільки треба його збудувати мудро, багатофункційно. Колись для позначення такої багатофункційності використовували абревіатура MICE – meeting, incentives, conventions та exhibitions. Зараз їй на заміну прийшла SMERF – social, military, educational, religious, fraternal. Відтак у таких місцях можуть відбуватись й інші заходи. Для прикладу, зустріч людей з однаковим хобі. У Варшаві тисячі юристів одночасно складали іспит, і їм треба було знайти велике приміщення, де їх можна було посадити.

Реколекції на Stadion Narodowy у Варшаві. Фото: wiadomosci.dziennik.pl
 

Нове обличчя Львова. Старий та новий Львів

У випадку Львова можна користати з архітектури, сусідства з багатьма країни, прикордонної зони з Європейським Союзом. Слід з'ясувати, які ніші варто зайняти.

IСЕ Krakow та стадіон «Narodowy» у Варшаві змінили бачення того, які події можна проводити у цих містах. Це новий етап, і на цьому слід ставити акценти.

Бізнес сам все зрозуміє. Насамперед треба розділити справи, якими займається влада, якими бізнес. Останньому треба допомагати. Якщо виникне потреба побудувати п’ятизірковий готель у Львові, то міжнародні компанії знайдуть можливість для цього. Вони самі його збудують. Тільки їм не треба заважати.

Немає потреби будувати надто великий конгрес-центр. Вони є в інших містах. Натомість, щоб не збудували у Львові, воно повинно мати вартість. Так є, для прикладу, в Сингапурі. У таких містах конгрес-центри стають візерунками міста. Кожен, хто приїжджає до Сингапуру, хоче побачити місцевий центр.

 
Marina Bay Sands Hotel  та конгрес-хол у Сингапурі. Фото: iorma.com

Що каже статистика?

Для прикладу, у Польщі на тематичні, наукові конференції припадає 55% усіх подій у конференц-індустрії, 30% - це бізнес-зустріч, конференції для фахівців з продажу.

54,8 тис. міжнародних подій відбуваються у світі щороку, але чисельність учасників з кожним разом падає. Колись у світі проводили конгреси лікарів, і всі лікарі їздили на такі конгреси. Зараз такого не роблять. Тепер проводять конференції для фахівців окремих галузей – хірургів, окулістів тощо.

Спілкувався Ігор Саджениця
Фото ілюстративне


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!