Діти чи пасажири: як подорожувати залізницею із малюками?

3295 0
Улітку батьки частіше подорожують залізницею із дітьми. Але не завше це влаштовує інших пасажирів вагонів, яким вони створюють додаткові незручності. Про це свідчать дописи із обуреннями у соцмережах. Tvoemisto.tv дізналось у «Львівській залізниці», чи надходять до них подібні скарги і як вони забезпечують комфортне перевезення пасажирів із дітьми.
фото: travelmaster.com.ua, www.klm.com, poradumo.com.ua

фото: travelmaster.com.ua, www.klm.com, poradumo.com.ua

Про те, як залізницею подорожують діти

Діти до 6-ти років подорожують у потязі з батьками без виділення окремого місця, а діти від 6-ти до 14-ти років теж подорожують із дорослими, але вже із виділенням їм окремого спального місця. Якщо їде організована група дітей, то із ними повинна бути достатня кількість дорослих (у тому числі медичний працівник, педагоги тощо) . Завжди, коли їде дитина, її супроводжує відповідальний дорослий, який несе за неї відповідальність.

 «Маленьку дитину, якій рік чи два, важко забавляти всю дорогу, тому вона може плакати і капризувати. Але ми демократична країна, в якій захищають права абсолютно кожної людини, не дискримінуючи її за віком. Дитина – це така сама людина, яка має право їздити в усіх видах транспорту» –  коментує прес-секретар «Львівської залізниці» Юлія Грабова. Також речниця додає, що «Львівська залізниця» відповідно до віку забезпечує дитину спальним місцем, провідник, у разі потреби, допомагає (надає теплу воду, додаткову ковдру тощо), але основну відповідальність за дітей і за їх поведінку у потязі несуть батьки, або ті, хто їх супроводжує.

«Порад про те, де краще їхати із дитям, немає. Адже це залежить від кожної дитини, бо є малюки, яким треба дати пляшечку водички і вони будуть поводитися спокійно, а є такі, яких заспокоєть лише 10 книжок і 5 пазлів. Тому, де буде краще їхати дитині, знають лише батьки» – каже Юлія Грабова.

Про скарги

 «До Львівської залізниці ніяких офіційних письмових скарг стосовно того, що пасажирам потягів некомфортно їздити із дітьми в одному вагоні не надходило – каже прес-секретар «Львівської залізниці». – Ми не відчуваємо потреби для спеціалізованих вагонів, бо немає жодних скарг від пасажирів чи навіть прохань, щоби вводили вагони для дітей.  Якщо будуть якісь відповідні звернення від пасажирів чи громадських організацій, то ми, відповідно, і будемо розглядати шляхи вирішення тих питань. Наразі таких проблем не виникало. А на вокзалах створено кімнати для матері і дитини, де є пеленальні столики, де є можливість помити дитинку, пересидіти із нею кілька годин тощо».

Про окремі вагони

У світовій практиці залізничних перевезень є такий тип вагонів, де відведено кілька купе під ігрову зону для дітей, розповідає Юлія Грабова. Там немає ніяких іграшок – просто територія, де мама і дитина мають більше простору для руху. Такі вагони передбачено для короткотривалих мандрівок і конструкційно вони розроблені й існують. Але в Україні їх не застосовують.

«Якщо людина знає, що їй буде некомфортно їхати у вагоні, де багато посторонніх звуків, вона завжди може купити квиток у купейний вагон, до прикладу, і перестрахуватись, що там не буде зайвих пасажирів. Є ще вагони вищого класу – вагони СВ. Між вагонами існує різниця в ціні, але так людина платить за всій комфорт. А дискримінувати людину через те, що вона їде із дитиною – неправильно» – каже прес-секретар «Львівської залізниці».

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!