Для ІТ-компаній пропонують запровадити нову групу ФОП

8735 0
Раніше вже пропонували створити окрему групу для ФОПів, але не для компаній, а для її працівників.
фото ілюстративне: BrainBasket

фото ілюстративне: BrainBasket

У Міністерстві цифрової трансформації України пропонують запровадити 5-ту групу спрощеної системи оподаткування, на яку можуть перевести компанії, частка витрат на зарплату у яких перевищує 75% собівартості послуг, зокрема ІТ-компанії. Відповідні пропозиції презентував заступник міністр цифрової трансформації Олександр Борняков.

Читайте також: ІТ, Вестмінстер і третя група. Важливе про дискусію з ФОПами

За його словами, нова група ФОП працюватиме для ІТ-компаній, а не для фахівців, які там працюють. Вона має дозволити компаніям оформлювати трудові відносини зі своїми працівниками офіційно та ліквідувати схему, коли компанія співпрацює зі своїми працівниками, оформлюючи їх як окремих ФОПів.

У Мінцифри пропонують, щоб компанії могли перейти на спрощену систему оподаткування, сплачуючи 4-7% своїх доходів як податок. Крім цього, щомісяця компанія повинна буде сплачувати по 2 розміри єдиного соціального внеску з мінімальної зарплати за кожного свого найманого працівника (наразі це 2078,12 гривні) та військовий збір.

Для того, аби перейти на нову групу спрощеної системи оподаткування в уряді пропонують висувати вимоги до компаній. Серед них:

  • Кількість працівників компанії має становити не менше 10 осіб;
  • Частка експорту у прибутку – більше 75%
  • Частка зарплат у собівартості – понад 75%;
  • Середня зарплата одного працівника не менша за 5 мінімальних зарплат.

«Модель зберігає механізм забезпечення соціальних гарантій працівників та не збільшує податкового навантаження та адміністрування. Адже з одного боку для ІТ-компаній вводиться податок та звітність, а з іншого – ми скасовуємо низку податків для працівників», – пояснює урядовець.

Натомість нова опція оподатування ІТ-галузі пропонує скасувати ПДФО, податок на прибуток та єдиний податок.

Читайте також: Це не каста для багатих. Як IT впливає на розвиток Львова

Раніше в уряді вже пропонували запровадити нову групу спрощеної системи оподаткування для ІТ-фахівців, однак переводити на неї пропонували не компанії, на які фахівці фактично працюють, а самих працівників, оформлених як ФОПи.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!