«Для нас найстрашніше залізо – не ракети, а кайдани та окови». Зеленський звернувся до українців

1417 0
Українці б’ються пів року за свою свободу, змінили світ і самі змінилися, відзначив президент.
Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

24 лютого 2022 року український народ відродився та об’єднався, і коли хтось давав Україні три дні, зараз, через пів року вона змінила світ. Українці – нація вільних людей, які будуть до останнього битися за свою свободу, і руки піднімуть тільки, коли переможуть. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму зверненні з нагоди 31-ої річниці Дня Незалежності України.

Читайте також: «Усі держави закріплювали незалежність у війні», – Ігор Юхновський

«Вільний народе незалежної України! Півроку тому Росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи й постріли. І 24 серпня не мала почути слів «з Днем Незалежності». 24 лютого нам казали: у вас немає шансів. 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно!

За ці шість місяців ми змінили історію, змінили світ і змінилися самі. Тепер точно знаємо, хто справді нам брат і друг, а хто навіть не випадковий знайомий. Хто не втратив своє ім’я та репутацію, а хто переживав, щоб терористи зберегли обличчя. Кому ми насправді не потрібні, а де для нас двері справді відчинені. Ми зрозуміли, хто є хто. А весь світ дізнався, хто такі українці. І що таке Україна. Більше ніхто не скаже про неї: це десь там, біля Росії», – сказав президент.

Зеленський підкреслив, що українці почали поважати себе і зрозуміли, що ніхто, крім них самих «не вигризатиме незалежність», та об’єдналися. Глава держави зазначив, що український народ і його мужність надихнули весь світ і дали людству нову надію, що «справедливість не покинула наш цинічний світ остаточно». Тепер і лідери світу, і звичайні громадяни кажуть, що будуть з Україною до кінця, до її перемоги.

Зі слів президента, українці змінилися – хтось народився вдруге, а хтось «розчинився – як людина, особистість, громадянин, як українець», хоча це «непогана новина» насправді. Кожен зробив вибір, і «для когось – це Маріуполь, для когось – Монако». Але українці тримаються вже пів року, стиснувши кулаки та вигризаючи волю.

Читайте також: «День Незалежності для росії – як кістка в горлі, треба бути готовим до всього», – експерт

«Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога. Ми не шукатимемо з терористами порозуміння. Хоча розуміємо російську мову, яку ви прийшли захищати. І вбили тисячі людей, яких прийшли визволяти. И нам гораздо больше понятен и близок Джонсон, который говорит по-английски, чем убийцы, насильники и мародеры, которые все это делали по-русски.

І ми не сідаємо за стіл переговорів через страх, із пістолетом біля скроні. Для нас найстрашніше залізо – не ракети, літаки, танки, а кайдани. Не окопи, а окови. І ми піднімемо руки вгору лише один раз – коли святкуватимемо нашу перемогу. Всією Україною. Бо ми не торгуємось своїми землями і своїми людьми. Для нас Україна – це вся Україна», – зазначив Зеленський.  

Так, сьогодні день народження вільної України усі громадяни зустрічають його у різних місцях. Хтось – «в окопах і бліндажах, у танках і БМП, на морі й у повітрі, б’ється за незалежність на передовій», а хтось – «у дорозі, в авто, вантажівках і потягах, б’ється за незалежність, доправляючи необхідне тим, хто на передовій», додав Зеленський. Ще хтось – «А хтось – у смартфоні чи за комп’ютером, б’ється за незалежність – збираючи кошти, щоб тим, хто в дорозі, було що везти тим, хто на передовій».

«Ми зустрічаємо цей день у різних обставинах, умовах і навіть у різних часових поясах, але з єдиною метою – збереження незалежності та перемога України! Ми об’єдналися. З Днем Незалежності, Україно!», – сказав Володимир Зеленський.

Додамо, про те, як у Львові відзначали День Незалежності України у попередні роки, читайте за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!