Для очищення озер на Сихові, в які злили нафтопродукти, потрібно 740 тисяч гривень

1480 0
Екоінспекція подала проби з озер до екологічної прокуратури.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На Сихові планують очистити озера, в які невідомі злили нафтопродукти. Для цього з міського бюджету повинні виділити 740 тис. грн. Як повідомила під час стріму Tvoemisto.tv керівниця управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради Олександра Сладкова, ці озера на Сихові ще називають технічними водоймами. Вони розташовані біля промислової зони – в кінці с. Козельників і неподалік колії, де є новобудівний комбінат. 

Читайте також: Восени на Піскових озерах розчистять водойму і влаштують дно

«Ці водойми тривалий час були на балансі новобудівного комбінату – їхніми технічними водоочисними спорудами, які приєднуються до колектору р. Зубри. Водойми минулого року передали на баланс району, адже новобудівний комбінат збанкрутував, і його територія зараз використовується великою кількість орендарів. Ми впевнені, що забруднення прийшло саме звідти», – каже вона. 

З її слів, через забрудення озер довелось евакуювати качок. Одну з них відвезли до реабілітаційного центру «Вільні крила» на обстеження, інших до «Домівки врятованих тварин». 

Як додала Олександра Сладкова, щоб очистити озера, потрібно забрати хімічним способом забруднення. Засипати сорбент і зробити міні дамбу, яка буде пропускати через себе, щоб вода в р. Зубру йшла з мінімальним забрудненням.  

«У перший день ми взяли аналізи води, в яких виявили перевищення нафтопродуктів у 45 разів допустимої норми. Зараз важливо вивезти все первинне забруднення. Це буде коштовне питання. Перша цінова пропозиція 740 тис. грн за очистку двох озер. Кошти повинні виділити з міського бюджету», – каже керівниця управління екології. 

Читайте також: Озера Твого Міста. Де у Львові можна побачити набережну і відпочити 

Замовником на очищення озер є Сихівська районна адміністрація. А комісія з ДСНС повинна вирішити чи потрібно витрачити кошти на ліквідацію. 

Зазначимо, що екоінспекція подала проби з озер до екологічної прокуратури.

Антоніна Костик

Фото, відео Марти Байдаки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!