Для розгляду е-петиції тепер потрібно удвічі менше голосів львів’ян

1932 0
У Львові вирішили зменшити кількість необхідних голосів для розгляду електронної петиції.
фото: Facebook

фото: Facebook

У лютому 2016-го року Львів долучився до Єдиної системи місцевих петицій. Відтоді мешканці можуть реєструвати в онлайн-режимі свої звернення, пропозиції та вимоги до посадовців і депутатів міської ради.

До сьогодні було передбачено, що чиновники розглядають і відповідають лише на ті петиції, які упродовж двох місяців назбирали 1000 голосів. Однак, після запровадження ідентифікації через BankID кількість львів’ян, які голосували за петиції, зменшилася.

Як інформує прес-служба ЛМР, задля вирішення цієї проблеми, сьогодні під час сесії прийнято рішення зменшити кількість необхідних голосів для підтримання петиції вдвічі – з 1000 до 500, передбачити винесення на розгляд Львівської міської ради петицій, що набрали необхідну кількість голосів, а також виступ автора на пленарному засіданні. Також визначили, що виконавчі органи повинні готувати дорожні карти щодо вирішення порушених електронною петицією питань.

Читайте також: Система електронних петицій: чому Львів голосує пасивно та як це змінити

Довідка. Електронна петиція – це колективне звернення громадян до Львівської міської ради через офіційний веб-сайт установи або інший визначений спеціалізований сайт, за допомогою системи електронної ідентифікації особи. Вона є однією із форм участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування, та повинна стосуватися питань, що є у компетенції територіальної громади та органів місцевого самоврядування Львова.

Додамо, щоб зареєструвати електронну петицію або проголосувати за будь-яку з наявних, львів’яни мають зареєструватися на сайті.

Як покращити систему е-петицій у Львові? 5 пропозицій

Тарас Случик, представник Інституту Політичної освіти, під час дискусії «Чи потрібні Львову електронні петиції?» перерахував переваги системи електронних петицій, а також запропонував кілька нововведень, які могли б цю систему удосконалити.

1. Петиції мають передбачати спільну відповідальність: як авторів, так і виконавців. Довіра до механізму петицій буде тоді, коли буде реалізація ідей львів’ян, а не лише «відписки» чиновників на сайті.

2. Необхідно визначитися з кількістю голосів та географією тих, хто може голосувати (львів’яни – не львів’яни). Ідентифікація особи має бути обов’язковою.

3. Сила петиції – у тому, що її розглядають на засіданні колегіального органу, який може приймати рішення (інакше – це не петиція, а лише колективне звернення).

4. Петиції зазвичай пишуть звичайні мешканці. Тому службовці органу самоврядування повинні готувати текст проекту рішення та представляти пропозиції львів’ян на сесіях чи засіданнях профільних комітетів.

5. Варто заохочувати львів’ян самостійно представляти свої петиції на сесіях чи засіданнях комісій. Присутність автора – це найкраща ідентифікація і свідчення того, що це питання справді турбує львів’ян.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!