Політична реклама

Для проведення Свята музики у Львові збирають гроші на Спільнокошті

3428 0
21 червня у Львові вдруге пройде Свято музики. Організатори приурочили його до дня літнього сонцестояння. Саме тоді весь світ відзначає День музики.

«Свято музики – це музичний майдан, що резонує в усьому світі, час слухати і грати музику наживо, час виступати на відкритих майданчиках, вулицях і площах, бути аматором і професіоналом, шанувальником і просто слухачем. Щороку музиканти і гурти – професіонали та аматори, музичні заклади – філармонії, опери, музичні театри, школи та клуби, разом з культурними осередками, громадськими ініціативами, кав’ярнями та ресторанами тощо організовують відкриті безкоштовні концерти», – розповідають організатори.

Минулого року це свято у Львові відбулося вперше. Його метою є поширення музики, заохочення музикантів до самовираження в просторі міста.

Цього року долучитися до організації свята може кожен охочий, зробивши пожертву на «Спільнокошті». На сьогодні пожертви зробили вже 6 доброчинців. З 7 тис. грн, які потрібно для організації свята, зібрали 480 грн.

«Завдяки численним безкоштовним концертам і спонтанним виступам як професіоналів, так і аматорів хочемо удоступнити міській громаді музику будь-якого жанру і стилю в живому виконанні. Музика як універсальна сила, що поєднує людей різного віку, походження, статусу, переконання і смаку», – додають організатори.

Гаслом свята є: «Музика – всюди, концерт – ніде!». Тому «концерти» відбуватимуться просто неба – на вулицях, площах, у скверах, парках.

«Музиканти в несподіваний спосіб освоюють громадський простір міста і мають шанс знайти і відкрити місця, які не є традиційно концертними майданчиками – вулиці, музеї, шпиталі, громадські заклади тощо. Публіка має нагоду почути музику, якої не чує зазвичай, в день, присвячений живій музиці та розмаїттю музичних практик і стилів. У цей день 21 червня закликаємо до спонтанної і вільної участі музикантів – професіоналів та аматорів. Всі концерти безкоштовні для слухачів і неприбуткові для організаторів», – додають організатори.

Фото francedc.org

Довідка.

Свято походить з Франції і відбувається щорічно, починаючи з 1982 року, коли на заклик тодішнього міністра культури до громадян вийти з музикою на відкриті майданчики французьких міст з ентузіазмом відгукнулася величезна кількість французів. Відтоді захід щороку має дедалі більший розголос. У 1987-му святкування відбулись у 50 країнах, а в 2010-му Свято Музики відзначали вже у містах 116 країн.

Оригінальна назва французькою – Fête de la Musique – є грою слів і омофоном до виразу «Faites de la musique!» («Робіть музику!»), який став гаслом участі у святі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!