Політична реклама

Для відкриття бізнесу не будуть потрібні санкції пожежників

2016 0
На сайті Верховної ради розміщено текст законопроекту № 10529-1, що вносить зміни в ряд законів щодо правового регулювання адміністративних відносин між суб‘єктами господарювання та органами державного нагляду в сфері цивільної оборони, пожежної безпеки та техногенної безпеки. Основна суть законопроекту — відмова від обов’язкових дозволів органів пожежної безпеки і санепідемстанцій на початок роботи підприємства, пише «Комерсант-Україна».

Замість них підприємець буде реєструвати декларацію про відповідність його матеріально-технічної бази законодавству.
Протягом 10 днів з дати подання декларації вона повинна бути зареєстрована, що дає право на початок господарської діяльності, або повернена для доопрацювання.
У разі відсутності відповіді підприємець уже на 11-й день може починати працювати.

Винятком буде лише господарська діяльність з високим ступенем ризику — для її початку необхідно проходження спеціальної протипожежної експертизи.
Початок роботи без зареєстрованої декларації пропонується карати накладанням штрафу від 20 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1190 гривень).
Крім того, органи держконтролю позбавляються права самостійно зупиняти роботу підприємств у разі виявлення невідповідностей у сфері протипожежної безпеки.
Таке право буде мати лише адміністративний суд. Втім, і він зможе припиняти роботу бізнесу тільки в разі загрози життю або здоров'ю людей.
За оцінками підприємців, такі ініціативи в разі їх прийняття здатні спростити роботу бізнесу.

«Ми переходимо на нормальну європейську модель взаємин бізнесу і держави. Така схема схожа на роботу з податковою — бізнес сам готує всі звіти, щоб бути готовим до перевірок», — зазначає генеральний директор «Української торгової гільдії» Вадим Непоседа.

Запропонований законопроект відповідає рекомендаціям Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

«Будемо відверті: нинішня система протипожежної безпеки не дає жодних гарантій. Часто пожежний контроль зводиться до того, що підприємець дає хабар інспекторам, після чого не турбується реальним станом протипожежної безпеки свого підприємства. Заміна такого контролю на самоконтроль стимулює бізнес бути більш відповідальним», — пояснює керівник проекту IFC «Інвестиційний клімат в Україні» Сергій Осавалюк.
Втім, законопроект також передбачає різке збільшення розміру штрафів за невідповідність нормам протипожежної безпеки, які будуть виявлятися вже після початку роботи підприємства.
Сума максимального штрафу, що накладається головним інспектором з пожежного нагляду та його заступниками, буде збільшена в 10 разів — до 70 неоподатковуваних мінімумів (1190 гривень).

Джерело: vkurse.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!