До 12 років ув’язнення. Рада посилила покарання для колаборантів

1655 0
За пособництво державі-агресору передбачено кримінальну відповідальність.
Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Верховна Рада ухвалила з пропозиціями президента закон про посилення відповідальності за колабораційну діяльність. Відповідний закон підтримали 357 парламентарів, йдеться на сайті ВР.

Згідно з законом, Кримінальний кодекс доповнено статтею 111-2 «Пособництво державі-агресору». Зазначається, що умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, які завдають шкоди Україні шляхом:

  • реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави агресора;
  • добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави агресора,

 

караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Читайте також: «Київ узяти неможливо». Історія депутата, який патрулює нашу столицю

Закон набирає чинності з наступного дня після його опублікування.

Зазначимо, що Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність та особливостей застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки» Верховна Рада ухвалила 24 березня 2022 року. Президент 6 квітня повернув документ зі своїми пропозиціями.

Нагадаємо, в Україні посилили відповідальність за державну зраду та диверсію. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!