До Дня пам’яті та примирення в Україні презентували відеопроєкт про міфи про війну

1960 0
До циклу увійшли три відеороботи, покликані зруйнувати поширені радянські міфи.
Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

8 травня, до Дня пам’яті та примирення, Український інститут національної пам’яті створив відеопроєкт «Війна і міф».

Головна мета проєкту – деконструювати радянські міфи та протистояти використанню історії Другої світової війни у політичних та пропагандистських цілях, зокрема країною-агресором. 

До циклу увійшли три відеороботи, покликані зруйнувати поширені радянські міфи:

  • міф про «Велику Вітчизняну війну» – термін, який став  ідеологічним кліше на противагу назві Друга світова війна;
  • міф про радянський народ, як «народ-визволитель», який був створений у брєжнєвські часи і культивувався для того, щоб виправдати радянську присутність у європейських країнах під час і після війни;
  • міф про Георгія Жукова як «Маршала Перемоги», якого рядові бійці між собою називали «Катафалком» і «М’ясником» і якого радянська пропаганда перетворила у пропагандистського ідола.

 

Над проєктом працювали: Зоя Бойченко, Тетяна Бойко, Антон Дробович, Аліна Карбан, Максим Майоров, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко.

Додамо, що в Україні заборонена комуністична та символіка націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Також згідно ст. 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення заборонене публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!