До кінця року на Львівщині завершать реставрацію куполу 350-річного храму Святого Михаїла

1218 0
Для завершення реставрації необхідно реставрувати ганок, замінити підпори, накрити гонтом піддашшя та провести благоустрій території.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

У селі Ісаї Турківського району на Львівщині реставрують старовинний дерев’яний храм. Святині – понад 350 років. Це пам’ятка архітектури національного значення. Про це повідомляє пресслужба Львіввської ОДА.

Відновлення церкви розпочали у 2018 році. Тоді провели перші протиаварійні роботи на пам’ятці.

«У 2019 році з обласного бюджету для продовження робіт виділили майже півтори мільйони гривень. За ці кошти укріпили та замінили несучі конструкції даху та куполів. Два куполи над вівтарем та центральною навою накрили ґонтом, що забезпечило збереження храму від проникнення вологи в середину приміщень», – каже заступник голови ЛОДА Юрій Бучко.

Читайте також: На Яворівщині відреставрували дерев’яний храм XVIII століття

Цього року для продовження робіт скерували ще 700 тисяч гривень.

«Це – унікальний храм бойківського стилю, не схожий до інших дерев’яних церков. Церква увінчана маківками, які ми відновлювали відповідно до старих фотографій.  У святині є дуже красивий іконостас та розписи ХVIII – ХIХ століть. До кінця року маємо завершити реставрацію стін вівтаря, бабинця та куполів», – додає виконроб Андрій Сенчишин.

За його словами, для завершення реставрації необхідно реставрувати ганок, замінити підпори, накрити гонтом піддашшя та провести благоустрій території. Ці роботи проводитимуть наступного року.  

Нагадаємо, цього року реставрацію проводять ще на п’ятьох дерев’яних пам’ятках архітектури. Це церкви у Глиницях, Морянцях Яворівського району, дзвіниця у Дрогобичі, храми у Фусові Сокальського району та Зарудцях Жовківського району.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!