У Львів привезли тести для визначення коронавірусу і медобладнання. Фото

2376 0
Серед гуманітарного вантажу мають бути і тест-системи для Лабораторного центру МОЗ уЛьвівській області.
Фото: Юра Танчин

Фото: Юра Танчин

У ніч на 23 березня у Київ прибув літак, що привіз з Китаю медичне обладнання та тести для діагностування коронавірусу. Їх мають розподілити між всіма областями України. Додатково 20 наборів для тестування замовила ЛМР. Ще 200 – за кошти лікарні в підпорядкуванні ЛОР. Всі вони надійдуть у лабораторію, що єдина у Львові здатна робити такі дослідження. Про це під час брифінгу розповів заступник директора Лабораторного центру МОЗ у Львівській області Олег Когут.

«Щодо лабораторної діагностики, ми ведемо переговори про забезпечення нашого центру тестами для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Відомо, що днями до нас надійдуть такі тест-системи. Окрім них, ми також додатково оплатили дві тест-системи. До кінця цього тижня ми будемо достатньо забезпечені, відтак буде можливість здійснювати понад тисячу досліджень. Якщо виникне необхідність, будемо переводити наші лабораторії на цілодобовий режим роботи», – каже Олег Когут.

Як повідомили 23 березня ввечері в ЛМР, близько 21:30 гуманітарна допомога прибула до Львова. Її перевантажили та відвезли на склад нацгвардійці, завтра все мають розподілити між медзакладами. Чи є у вантажі обіцяні тест-системи, наразі невідомо. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv речниця голови ЛОДА Дар'я Бавзалук, наразі вантаж офіційно не прийняли на баланс області, тому про точний його склад буде відомо зранку 24 березня.

Водночас керівниця управління комунікації ЛМР Христина Процак зазначила у коментарі Tvoemisto.tv, що, зі слів нацгвардійців, у вантажі є і тест-системи, і експрес-тести. Зранку ця інформація буде уточнена.

Читайте також: У Львові для пацієнтів з підозрою на коронавірус підготували 1500 ліжок. Перелік лікарень

Найбільше пацієнтів, які потребують аналізів на коронавірус, є у львівській інфекційній лікарні. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник головного лікаря Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник, раніше ці дослідженні робилися лише у Києві і очікувати на них доводилось близько тижня. Із тест-системами вони будуть виконуватись значно оперативніше, що зменшить навантаження на заклад.

«У нашій лікарні немає можливості проводити тести, тому всі вони будуть відбуватися лише у лабораторії. Адже для цього потрібно певне обладнання для проведення ПЛР дослідження. Ми можемо проводити лише експрес-тести», – додав лікар.

Вчора міський голова Львова Сандрій Садовий заявив про те, що шукає благодійників, які могли б допомогти закупити реагенти для лабораторії у Львові, що буде визначити коронавірус. Цю ситуацію сьогодні пояснили у коментарі  Tvoemisto.tv у прес-службі ЛМР:

«Йдеться про 20 наборів для тестування, які ЛМР замовило для міста і мало передати у обласну лабораторію. Кожен набір розрахований орієнтовно на 100 тестів. Але нам відомо, що до них можна докупити реагенти і провести значно більше досліджень. Ці тести обіцяють доставити нам вже цього тижня».

Читайте також: Що, у кого і за скільки купують лікарні Львова для боротьби з коронавірусом

Ще раніше на сайті Прозоро з’явилася інформація, що 19 березня 200 штук діагностичних наборів для визначення коронавірусу замовив Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр, який спеціалізується на легеневих захворюваннях. Утім договір із постачальником несподівано розірвали. Про це детальніше читайте в матеріалі Tvoemisto.tv Що, у кого і за скільки купують лікарні Львова для боротьби з коронавірусом.

Богдан Білан

Олександра Бодняк

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!