До музею у Нагуєвичах передали три цінні видання ХХ століття

5920 0
Поповнення фондів є важливим для музею, бо це може допомогти йому отримати статус Національного.

Музей у Нагуєвичах отримав три цінні видання ХХ століття, їх незабаром експонуватимуть у Державному історико-культурному заповіднику, інформує управління майном спільної власності Львівської обласної ради.

Читайте також: У «королівській» кам'яниці Львова знайшли унікальні кахлі з фантастичними звірами. Фото

«Цікаве надходження у фонди заповідника – «Періодичне видання для популяризації історії та культури українського народу» видавництво «Просвіта» 1926 року. На сьогодні поповнення фондів є надзвичайно важливим для музею, оскільки ми очікуємо отримати статус Національного», – каже директор комунального закладу Львівської обласної ради Богдан Лазорак.

Додамо, що музей також отримав у подарунок книгу Богдана Лепкого 1941 року видання «Наше письменство - короткий огляд української літератури від найдавніших до теперішніх часів» та патріотичне періодичне видання «Дорога» 1942 року.

Довідка: 

Рідне село Івана Франка Нагуєвичі, яке він багато разів оспівував у своїх творах, розташовується поблизу містечка Дрогобич, Львівської області. Відстань зі Львова до Нагуєвич – близько 100 км. Нині там працює Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі», до складу якого увійшли садиба батьків письменника, меморіальний музей Івана Франка, будинок літератора, скульптурна композиція «Іван Франко і світова література» та художньо-меморіальний комплекс «Стежка Івана Франка».

Славетного земляка тут шанували, але музей відкрився тільки після війни – 1946 року – у найкращій і найбільшій хаті на селі, яка, щоправда, до письменника ніякого стосунку не мала. Лише 1981 року (на 125-річчя з дня народження) вирішили «пересунути»  Франковий музей поближче до батьківської садиби. Хату збудували за спогадами Івана Яковича.

Фото із Фейсбук сторінки управління майном спільної власності Львівської обласної ради



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!