До Шевченківського гаю у Львові планують перевезти давню каплицю з Волині

1260 0
Музей вже розпочав перемовини з місцевою громадою стосовно перевезення каплиці до етнографічного комплексу у Львові.
МУЗЕЙ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ У ЛЬВОВІ ІМЕНІ КЛИМЕНТІЯ ШЕПТИЦЬКОГО

МУЗЕЙ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ У ЛЬВОВІ ІМЕНІ КЛИМЕНТІЯ ШЕПТИЦЬКОГО

У Шевченківський гай планують перевезти цвинтарну каплицю початку XIX століття, яку виявили у невеликому селі Піща колишнього Шацького району, Волинської області. Про це йдеться на сторінці музею у Фейсбуку.  

Каплиця є особливим зразком народного храмобудування Волині XVIII – початку ХІХ століть. Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького вже розпочав перемовини з місцевою громадою стосовно можливості перевезення її до етнографічного комплексу.

«Наші науковці знову поїхали у пошукову експедицію до колишніх Любомльського та Шацького районів Волинської області! Вони вже встигли знайти кілька зразків народного будівництва, що придатні до музеєфікації, зокрема цвинтарну каплицю, збудовану ще на початку XIX ст. у невеликому селі Піща колишнього Шацького району. Вона є характерним зразком народного храмобудування Волині XVIII — поч. ХІХ ст.», – йдеться у повідомленні.

Для довідки

Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, Скансен (коротка назва), Шевченківський гай (народна назва), є знаковою культурною установою: він є історичним центром відродження національних традицій.

Від часу офіційного заснування і дотепер Музей зберігає, досліджує і популяризує культуру, народну архітектуру та давній побут усієї Західної України. За цей період сформовано фондову збірку з понад 21 тис. предметів та зібрано 110 великих архітектурних об’єктів, серед яких є унікальна і найбільша у Європі колекція сакральних споруд. До процесу збереження культурної спадщини свого часу долучалися визначні особистості: Андрей та Климентій Шептицькі, Михайло Драган, Іларіон Свенціцький, Олександр Бодревич-Буць, Архип Данилюк та багато інших.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!