«Добре, що збереглися». Історія дерев'яних МАФів із механічними годинниками у Львові

4802 0
Першими МАФами у Львові були трамвайні зупинки з електричним світлом та годинниками. Згодом у місті почали з'являтися і інші малі архітектурні форми.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

У Львові МАФи, такими, як ми звикли їх бачити, з’явилися на початку ХХ ст. Усе почалося з трамвайних зупинок, які облаштовували з дерева, вони були з електричним освітленням та годинниками, щоб люди знали, скільки часу чекають на трамвай. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив львовознавець та екскурсовод Петро Радковець.

Читайте також: Тут були сади, парки та приватні маєтки. Історія однієї з найдавніших вулиць Львова

«Всі ці споруди були тимчасові і будувалися з дерева. Сьогодні ще можна побачити такі МАФи в Стрийському парку. Їх побудували до Крайової виставки, яка проходила у Львові у 1894 році. Також є ще два такі невеличкі павільйони при вході з вулиці Уласа Самчука. Спочатку це були каси на вхід на виставку, а пізніше з них зробили торговельні точки. Також недалеко від кінотеатру «Львів» є кругла будівля, де був торговельний павільйон», – каже львовознавець.

За його словами, дерев’яні малі архітектурні форми будували часто на перехрестях і в них відпочивала поліція. Пізніше у місті павільйони почали будувати з металу, оскільки в центральній частині міста вони переважно руйнувалися через те, що дерево недовговічне.

МАФ у закопанському стилі із черепичним дахом на сучасному пр-ті Свободи. Фото 1925 року

«Після Другої світової війни активно почали торгувати пресою в таких павільйонах, які сьогодні можна побачити на проспекті Свободи. Але це вже сучасні споруди, відновлені за зразком МАФів того часу. Зараз в них не продають пресу, а інші товари. Проте вони дуже гарно вписуються в архітектуру міста», – каже Петро Радковець.

Кіоск із содовою водою на площі Галицькій (поблизу нин. пам. Данила Галицького). Фото 1894 року

Дерев’яним кіоскам з годинниками на даху приблизно тридцять років. Підприємець Михайло Стець, якому вони належать, розповідає, що за радянських часів тут були металеві павільйони «Торгпреси», а вже в 90-х роках минулого століття архітектор Ігор Іванечко запропонував зробити дерев’яні споруди, які б були ідентичні автентичним. Відновлювали ці МАФи за старими фотографіями.

«Ми робили їх, використовуючи старовинні фото, щоб зробити ідентичними до оригіналу. Тобто раніше, ще за Польщі, на проспекті Свободи були такі дерев’яні кіоски з годинниками. Коли польські туристи приїжджають, підходять до кіосків і кажуть: «Як добре, що вони збереглися». Туристи думають, що це ще ті старовинні автентичні МАФи», – розповідає Михайло Стець.

Щоправда, він занепокоєний тим, що час на цих годинниках зимою через снігопади збивається з правильного відліку.

Анна Чистякова

Фото авторки та зі сайту Фотографії старого Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!